Do góry

Śniadania Przepis na:

Chlebek Pszenno-żytni

Chlebek Pszenno-żytni

Autor:

Przepisów i artykułów: 25 Ocena: 70

Dodano:

Odsłon: 96

chleb na domowym zakwasie

Składniki

  • 130 g zakwasu
  • 375 mąki pszennej
  • 25g mąki żytniej
  • 200 ml letniej wody
  • 1.5 łyżeczki soli
  • 2 g drożdży
5-6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Chlebek Pszenno-żytni

Przygotowanie

  1. Do dużej miski wsypujemy  mąkę pszenną i żytnią. Wodę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej na 20 sek.Drożdże zalewamy odrobiną wody podgrzanej i czekamy aż zaczną się aktywować.

  2. Całość wlewamy do miski.Mikserem wyrabiamy ciasto do uzyskania gładkiej masy.
    Odstawiamy na 1 godz pod przykryciem .Po godzinie ciasto musimy poskładać do środka z każdej strony,ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Chleb wstawiamy do zimnego piekarnika na sam spód pieczemy 250 stopni góra/dół przez 1 godz i 10 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń