Do góry

Śniadania Przepis na:

Chrupiące tosty z pieczonym jajem

Chrupiące tosty z pieczonym jajem

Autor:

Przepisów i artykułów: 56 Ocena: 2757

Dodano:

Odsłon: 6387

Nieco inny pomysł na śniadanie- smaczny i chrupiący:)

Składniki

  • 4 kromki chleba tostowego (użyłam tego z ziarnami)
  • 2 jajka
  • 4 plasterki żółtego sera
  • 2 plasterki wędliny
  • czosnek granulowany
  • suszone oregano
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól do smaku
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Chleb tostowy opiekłam na chrupko w opiekaczu.

  2. Jajka upiekłam w formie na muffiny: 2 komory teflonowej formy wysmarowałam olejem, wlałam do nich jajka, lekko osoliłam i zapiekałam przez 10 minut w 180 stopniach na termoobiegu - przykryte folią aluminiową. Miały wyjść półpłynne, ale najwyraźniej nie wyczułam swojego piekarnika (po 8 minutach białko nie było jeszcze dobrze ścięte, a po 10 żółtko już było całkowicie ścięte, więc myślę, że następnym razem nastawię je na 9 minut i zobaczymy jak wyjdzie).

  3. Na chrupiący chlebek ułożyłam ser i wędlinę, doprawiłam czosnkiem i oregano i wstawiłam na 2 minuty do piekarnika, by ser się rozpuścił (można też wstawić do mikrofalówki).

  4. Jajka wyjęłam z formy i włożyłam między kromki tostowe, przekroiłam na trójkąty i gotowe. Do tostów nie był potrzebny żaden sos, a wyszły pyszne i chrupiące. Polecam:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń