Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarni, wystarczy piekarnik. Jest jeszcze czas, żeby przygotować ją sobie na Wielkanoc i podać na świątecznym półmisku wędlin. Polecam
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 46
Kurczak w sosie paprykowym to aromatyczne, pełne smaku danie – w sam raz na o...
Odsłon: 1331
Szukasz pomysłu na wyjątkowy, a jednocześnie prosty w przygotowaniu obiad? Ud...
Odsłon: 1194
Zapiekanka z łososiem i serkiem wiejskim to prosty pomysł na szybki i odżywcz...
Odsłon: 160
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 46
Kurczak w sosie paprykowym to aromatyczne, pełne smaku danie – w sam raz na o...
Odsłon: 1331
Szukasz pomysłu na wyjątkowy, a jednocześnie prosty w przygotowaniu obiad? Ud...
Odsłon: 1194
Zapiekanka z łososiem i serkiem wiejskim to prosty pomysł na szybki i odżywcz...
Odsłon: 160
Składniki
Z łopatki wieprzowej wyciąć wszystkie błonki, ścięgna i tłuszcz . Mięso pokroić w kostkę mniej więcej 2x2 cm. 3/4 boczku zemleć w maszynce na sitku o średnicy 7 mm. Odkrojone z łopatki kawałki i pozostały boczek zmiksować w malakserze. Wszystko przełożyć do miski, dodać sól peklującą, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na 24 godziny.
Zapeklowane mięso wyciągnąć z lodówki, zostawić w temperaturze pokojowej na 2 godziny. Z osłonki białkowej odciąć 3 kawałki długości około 30 cm, namoczyć w ciepłej wodzie przez 10 minut.
Do miski z mięsem wsypać wszystkie przyprawy, wlać wodę i wyrabiać, aż masa stanie się kleista. Jeden koniec osłonki ciasno związać sznurkiem i nakładać do środka mięsna masę dobrze dociskając, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza j (a pomagałam sobie drewnianą łyżką), związać sznurkiem drugi koniec osłonki. Przygotowane w ten sposób kiełbasy powiesić na dwie godziny do osadzania.
Piekarnik rozgrzać do 90 stopni (grzanie góra/dół). Kiełbasy przywiązać do kratki w piekarniku , tak żeby swobodnie wisiały. Piec przez około 4 godziny. Ostudzić w temperaturze pokojowej, schłodzić w lodówce przez noc. Następnie odwiesić w chłodne i suche miejsce do podsuszenia na 72 godziny (u mnie wisiały przy uchylonym oknie).