Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarni, wystarczy piekarnik. Jest jeszcze czas, żeby przygotować ją sobie na Wielkanoc i podać na świątecznym półmisku wędlin. Polecam
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 8
Rosół to tradycyjna polska zupa podawana z kluseczkami i makaronem. Kojarzy m...
Odsłon: 16
Krupnik najlepiej smakuje po długim spacerze. Cudownie rozgrzewa, syci i smak...
Odsłon: 45
Kawałki mięsa duszone młodej kapuście z marchewką. Warzywa nadają słodkawego...
Odsłon: 65
Szybkie i sycące danie, które idealnie sprawdzi się na biwak. Jajecznica jest...
Odsłon: 46
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 8
Rosół to tradycyjna polska zupa podawana z kluseczkami i makaronem. Kojarzy m...
Odsłon: 16
Krupnik najlepiej smakuje po długim spacerze. Cudownie rozgrzewa, syci i smak...
Odsłon: 45
Kawałki mięsa duszone młodej kapuście z marchewką. Warzywa nadają słodkawego...
Odsłon: 65
Szybkie i sycące danie, które idealnie sprawdzi się na biwak. Jajecznica jest...
Odsłon: 46
Składniki
Z łopatki wieprzowej wyciąć wszystkie błonki, ścięgna i tłuszcz . Mięso pokroić w kostkę mniej więcej 2x2 cm. 3/4 boczku zemleć w maszynce na sitku o średnicy 7 mm. Odkrojone z łopatki kawałki i pozostały boczek zmiksować w malakserze. Wszystko przełożyć do miski, dodać sól peklującą, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na 24 godziny.
Zapeklowane mięso wyciągnąć z lodówki, zostawić w temperaturze pokojowej na 2 godziny. Z osłonki białkowej odciąć 3 kawałki długości około 30 cm, namoczyć w ciepłej wodzie przez 10 minut.
Do miski z mięsem wsypać wszystkie przyprawy, wlać wodę i wyrabiać, aż masa stanie się kleista. Jeden koniec osłonki ciasno związać sznurkiem i nakładać do środka mięsna masę dobrze dociskając, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza j (a pomagałam sobie drewnianą łyżką), związać sznurkiem drugi koniec osłonki. Przygotowane w ten sposób kiełbasy powiesić na dwie godziny do osadzania.
Piekarnik rozgrzać do 90 stopni (grzanie góra/dół). Kiełbasy przywiązać do kratki w piekarniku , tak żeby swobodnie wisiały. Piec przez około 4 godziny. Ostudzić w temperaturze pokojowej, schłodzić w lodówce przez noc. Następnie odwiesić w chłodne i suche miejsce do podsuszenia na 72 godziny (u mnie wisiały przy uchylonym oknie).