Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarni, wystarczy piekarnik. Jest jeszcze czas, żeby przygotować ją sobie na Wielkanoc i podać na świątecznym półmisku wędlin. Polecam
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13682
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4298
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43240
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 521
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 446
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 472
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13682
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4298
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43240
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 521
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 446
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 472
Składniki
Z łopatki wieprzowej wyciąć wszystkie błonki, ścięgna i tłuszcz . Mięso pokroić w kostkę mniej więcej 2x2 cm. 3/4 boczku zemleć w maszynce na sitku o średnicy 7 mm. Odkrojone z łopatki kawałki i pozostały boczek zmiksować w malakserze. Wszystko przełożyć do miski, dodać sól peklującą, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na 24 godziny.
Zapeklowane mięso wyciągnąć z lodówki, zostawić w temperaturze pokojowej na 2 godziny. Z osłonki białkowej odciąć 3 kawałki długości około 30 cm, namoczyć w ciepłej wodzie przez 10 minut.
Do miski z mięsem wsypać wszystkie przyprawy, wlać wodę i wyrabiać, aż masa stanie się kleista. Jeden koniec osłonki ciasno związać sznurkiem i nakładać do środka mięsna masę dobrze dociskając, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza (ja pomagałam sobie drewnianą łyżką), związać sznurkiem drugi koniec osłonki. Przygotowane w ten sposób kiełbasy powiesić na dwie godziny do osadzania.
Piekarnik rozgrzać do 90 stopni (grzanie góra/dół). Kiełbasy przywiązać do kratki w piekarniku , tak żeby swobodnie wisiały. Piec przez około 4 godziny. Ostudzić w temperaturze pokojowej, schłodzić w lodówce przez noc. Następnie odwiesić w chłodne i suche miejsce do podsuszenia na 72 godziny (u mnie wisiały przy uchylonym oknie).