Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarni, wystarczy piekarnik. Jest jeszcze czas, żeby przygotować ją sobie na Wielkanoc i podać na świątecznym półmisku wędlin. Polecam
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 607
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 434
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1545
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 607
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 434
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1545
Składniki
Z łopatki wieprzowej wyciąć wszystkie błonki, ścięgna i tłuszcz . Mięso pokroić w kostkę mniej więcej 2x2 cm. 3/4 boczku zemleć w maszynce na sitku o średnicy 7 mm. Odkrojone z łopatki kawałki i pozostały boczek zmiksować w malakserze. Wszystko przełożyć do miski, dodać sól peklującą, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na 24 godziny.
Zapeklowane mięso wyciągnąć z lodówki, zostawić w temperaturze pokojowej na 2 godziny. Z osłonki białkowej odciąć 3 kawałki długości około 30 cm, namoczyć w ciepłej wodzie przez 10 minut.
Do miski z mięsem wsypać wszystkie przyprawy, wlać wodę i wyrabiać, aż masa stanie się kleista. Jeden koniec osłonki ciasno związać sznurkiem i nakładać do środka mięsna masę dobrze dociskając, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza (ja pomagałam sobie drewnianą łyżką), związać sznurkiem drugi koniec osłonki. Przygotowane w ten sposób kiełbasy powiesić na dwie godziny do osadzania.
Piekarnik rozgrzać do 90 stopni (grzanie góra/dół). Kiełbasy przywiązać do kratki w piekarniku , tak żeby swobodnie wisiały. Piec przez około 4 godziny. Ostudzić w temperaturze pokojowej, schłodzić w lodówce przez noc. Następnie odwiesić w chłodne i suche miejsce do podsuszenia na 72 godziny (u mnie wisiały przy uchylonym oknie).