Do góry

Śniadania Przepis na:

Drożdżówki z marmoladą różaną i rabarbarem

Drożdżówki z marmoladą różaną i rabarbarem

Autor:

Przepisów i artykułów: 86 Ocena: 541

Dodano:

Odsłon: 364

Drożdżówki z rabarbarem i marmoladą z dodatkiem konfitury z róży to pyszne śniadanie lub kolacja. Polecam.

Składniki

  • Ciasto
  • mąka pszenna 3 szklanki
  • drożdże świeże 3 dag
  • cukier 5 dag
  • żółtka 3 szt
  • masło 10 dag
  • mleko 1 szkl
  • cukier waniliowy 2 łyżeczki
  • sól 0,5 łyżeczki
  • Kruszonka
  • mąka pszenna 1 szklanka
  • masło 10 dag
  • cukier 10 dag
  • żółtko 1 szt
  • cukier waniliowy 1 łyżka
  • Pozostałe składniki
  • rabarbar 0,5 kg
  • cukier waniliowy 2 łyżeczki
  • marmolada 1 szklanka
  • konfitura z płatków róży 3-4 łyżki
  • jajko 1 szt
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Drożdżówki z marmoladą różaną i rabarbarem

Przygotowanie

  1. Drożdże wymieszać z 1 łyżeczką cukru, kilkoma łyżkami ciepłego mleka i 2 łyżkami mąki. Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na 10 minut. Do miski przesiać pozostałą mąkę, wymieszać z resztą cukru, solą, cukrem waniliowym, wlać ciepłe mleko i żółtka, zagnieść na gładkie ciasto. Pod koniec dodać rozpuszczone, przestudzone masło i wyrabiać do momentu aż ciasto będzie odchodziło od miski. Przykryć ściereczką, odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  2. Kruszonka
    Mąkę wymieszać z cukrem, posiekać z masłem, dodać żółtko, cukier waniliowy i rozcierać palcami tak, aby powstała kruszonka.
    Rabarbar obrać, pokroić, wymieszać z cukrem waniliowym. ( odłożyć 1 łyżeczkę cukru waniliowego)

  3. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować i wyciąć kółka. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przykryć i odłożyć do wyrośnięcia. Na środku wyrośniętych krążków ciasta dnem mniejszej szklanki zrobić wgłębienie. Brzegi posmarować jajkiem wymieszanym z łyżeczką cukru waniliowego.

  4. Krążki ciasta posmarować marmoladą wymieszaną z konfiturą różaną.

  5. Na marmoladę wyłożyć rabarbar, posypać kruszonką. Blaszkę z drożdżówkami włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń