Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżówki z rabarbarem i marmoladą z dodatkiem konfitury z róży to pyszne śniadanie lub kolacja. Polecam.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3539
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 611
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3769
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 328
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 595
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3539
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 611
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3769
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 328
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 595
Składniki
Drożdże wymieszać z 1 łyżeczką cukru, kilkoma łyżkami ciepłego mleka i 2 łyżkami mąki. Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na 10 minut. Do miski przesiać pozostałą mąkę, wymieszać z resztą cukru, solą, cukrem waniliowym, wlać ciepłe mleko i żółtka, zagnieść na gładkie ciasto. Pod koniec dodać rozpuszczone, przestudzone masło i wyrabiać do momentu aż ciasto będzie odchodziło od miski. Przykryć ściereczką, odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kruszonka Mąkę wymieszać z cukrem, posiekać z masłem, dodać żółtko, cukier waniliowy i rozcierać palcami tak, aby powstała kruszonka. Rabarbar obrać, pokroić, wymieszać z cukrem waniliowym. ( odłożyć 1 łyżeczkę cukru waniliowego)
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować i wyciąć kółka. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przykryć i odłożyć do wyrośnięcia. Na środku wyrośniętych krążków ciasta dnem mniejszej szklanki zrobić wgłębienie. Brzegi posmarować jajkiem wymieszanym z łyżeczką cukru waniliowego.
Krążki ciasta posmarować marmoladą wymieszaną z konfiturą różaną.
Na marmoladę wyłożyć rabarbar, posypać kruszonką. Blaszkę z drożdżówkami włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15 minut.