Do góry

Śniadania Przepis na:

Jajecznica z rybą wędzoną

Jajecznica z rybą wędzoną

Autor:

Przepisów i artykułów: 135 Ocena: 3659

Dodano:

Odsłon: 161

Prosta i szybka jajecznica z wędzoną makrelą, smażona na maśle. Pulchna jajecznica, w dużych kawałkach, z dodatkiem słodkiej śmietanki i posiekanego szczypiorku, doprawiona świeżo zmielonym pieprzem. Idealna jajecznica z rybą wędzoną - najlepsza z kromką świeżego pieczywa i pomidorami.

Składniki

  • 7 świeżych jaj
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki śmietany 30 % (może być też mleko)
  • 150 g wędzonej makreli bez skóry, oczyszczonej, bez ości
  • 1-2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól do smaku
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Jajecznica z rybą wędzoną

Przygotowanie

  1. Świeże jaja umyć, wybić do miseczki, rozmieszać ze śmietanką (lub mlekiem), odrobinę posolić.

  2. Podzielone na kawałki mięso wędzonej makreli ogrzać szybko na stopionym maśle.

  3. Do wędzonej ryby wlać rozmieszane ze śmietanką jajka - podgrzewać razem, mieszając ostrożnie, aby jajecznica była w dużych i pulchnych kawałkach, posypać posiekanym szczypiorkiem. Należy uważać, aby jajka nie ścięły się zbyt mocno - jajecznica powinna być delikatna i mięciutka.

    Gotową jajecznicę z wędzoną makrelą wyłożyć na ogrzaną salaterkę i zaraz podawać. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fajnyprzepis 14 lipca Takiego połączenia jeszcze nie próbowałam. Ale wygląda apetycznie, więc na pewno wypróbuje :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

KulinarnaChwila 14 lipca takiej jeszcze nie jadłam, warto wypróbować :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 13 lipca Przed północą takie danie? No dobra, biorę na rano ;p
PYSZNE żarełko :)
Odpowiedzi: 11 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń