Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zazwyczaj robi się ją zimą, po świętach Bożego Narodzenia, bo wtedy mamy w kuchni wszystkie składniki i makowa owsianka jest bardzo łatwa do przygotowania. Przyrządziłam ją tylko po to, żeby nie zmarnował się produkt żywnościowy. To nic, że z puszki i zapewne niezbyt wartościowy pod względem odżywczym. Ale to jednak jest jedzenie, którego nie wolno marnować, bo zbyt wielu ludzi głoduje na świecie. A przy tym mak jest niezwykle wartościowym i trochę niedocenianym składnikiem potraw, głównie deserów. O właściwościach maku można więcej przeczytać na blogu, a ja tymczasem przechodzę do przepisu.
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 785
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 348
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 6188
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1381
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2874
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10059
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 785
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 348
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 6188
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1381
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2874
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10059
Składniki
Do rondelka wlej mleko i zagotuj,
a następnie wsyp płatki owsiane i posiekane orzechy lub płatki migdałowe.
Zamieszaj i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu, żeby się nie przypaliło.
Ugotowane płatki wymieszaj z masą makową i ewentualnie kandyzowaną skórką pomarańczową, jeśli chcesz jej użyć.
Przełóż płatki do miseczki i dodaj dowolną ilość wybranych owoców.
Na koniec możesz polać danie łyżeczką płynnego miodu.
I tak oto pyszna makowa owsianka jest gotowa. To wspaniały pomysł na świąteczne lub poświąteczne śniadanie, ale takie płatki z makiem i owocami możesz zjeść praktycznie o każdej porze roku. Smacznego!