Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zazwyczaj robi się ją zimą, po świętach Bożego Narodzenia, bo wtedy mamy w kuchni wszystkie składniki i makowa owsianka jest bardzo łatwa do przygotowania. Przyrządziłam ją tylko po to, żeby nie zmarnował się produkt żywnościowy. To nic, że z puszki i zapewne niezbyt wartościowy pod względem odżywczym. Ale to jednak jest jedzenie, którego nie wolno marnować, bo zbyt wielu ludzi głoduje na świecie. A przy tym mak jest niezwykle wartościowym i trochę niedocenianym składnikiem potraw, głównie deserów. O właściwościach maku można więcej przeczytać na blogu, a ja tymczasem przechodzę do przepisu.
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4845
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7461
Marynowana papryka, nadziana wcześniej kapustą, to jest przysmak węgierski i...
Odsłon: 857
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 106
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 99
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4845
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7461
Marynowana papryka, nadziana wcześniej kapustą, to jest przysmak węgierski i...
Odsłon: 857
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 106
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 99
Składniki
Do rondelka wlej mleko i zagotuj,
a następnie wsyp płatki owsiane i posiekane orzechy lub płatki migdałowe.
Zamieszaj i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu, żeby się nie przypaliło.
Ugotowane płatki wymieszaj z masą makową i ewentualnie kandyzowaną skórką pomarańczową, jeśli chcesz jej użyć.
Przełóż płatki do miseczki i dodaj dowolną ilość wybranych owoców.
Na koniec możesz polać danie łyżeczką płynnego miodu.
I tak oto pyszna makowa owsianka jest gotowa. To wspaniały pomysł na świąteczne lub poświąteczne śniadanie, ale takie płatki z makiem i owocami możesz zjeść praktycznie o każdej porze roku. Smacznego!