Do góry

Śniadania Przepis na:

Mielonka z szynki

Mielonka  z szynki

Autor:

Przepisów i artykułów: 118 Ocena: 3855

Dodano:

Odsłon: 17960

Pyszna domowa wędlina prosto z szynkowara.

Składniki

  • szynka wieprzowa bez kości - 70 dag
  • udziec wołowy - 20 dag
  • czosnek - 4 ząbki
  • szynkowar "Singiel"
  • przyprawy
  • sól peklowa
  • żelatyna spożywcza
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso mielimy i dodajemy zmiażdżony w prasce czosnek. Dodajemy do masy 2 łyżeczki soli peklowej, 3 łyżeczki suchej żelatyny i 2 łyżeczki mieszanki przypraw (cebula suszona, papryka, pieprz, jałowiec, kminek, czosnek, kolendra, majeranek, tymianek i bazylia)

    Wyrabiamy wszystko na gładką mięsną masę.

  2. Wkładamy masę do szynkowaru, przykładamy praskę i zamykamy sprężyną dociskową. Odkładamy tak przygotowany szynkowar do lodówki na 24 godziny by sól peklowa mogła nad szyneczką popracować, a mięso przegryzło się z doskonałymi przyprawami.

  3. Po upłynięciu doby wkładamy szynkowar do odpowiedniej wielkości garnka i zalewamy wodą pod rant urządzenia. Woda nie może zalać górnej części szynkowaru. Szynkowar nie powinien stać bezpośrednio na dnie garnka. Temperatura wewnątrz urządzenia nie będzie się wtedy rozkładać równomiernie i może zepsuć finalny produkt. Wystarczy pod szynkowar położyć na przykład ściereczkę lub odporną na temperaturę podkładkę.

  4. Podgrzewamy wodę w garnku do temperatury 75 - 80 stopni Celcjusza i od tego momentu parzymy szynkę półtorej godziny pilnując by temperatura ani nie spadła ani nie podniosła się.

  5. Po upłynięciu wyznaczonego czasu wyjmujemy szynkowar z garnka i chłodzimy po zimną wodą. Ostudzony musi trafić do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie usuwamy sprężynę dociskową i praskę, obracamy szynkowar do góry dnem i polewamy go wrzącą wodą. Domowej roboty wędlinka wypadnie nam wprost na talerz i jest gotowa do konsumpcji.

    Informacje na temat szynkowaru i gdzie można go zakupić znajdziecie w linku pod wpisem. Doskonałej jakości urządzenie, które powinno zagościć w każdej kuchni :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń