Do góry

Śniadania Przepis na:

Muffiny jajeczno-ziołowe

Muffiny jajeczno-ziołowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 354 Ocena: 3790

Dodano:

Odsłon: 4440

Pyszna propozycja na śniadanie ;)

Składniki

  • 5 jajek
  • 100 g chorizo
  • 100 g sera żółtego
  • kilka czarnych oliwek
  • połowa papryczki chili
  • gałązka kocanki włoskiej
  • mała gałązka tymianku cytrynowego
  • gałązka ziela oliwnego
  • mała gałązka kalaminty kocimiętkowatej
  • olej/oliwa z oliwek
  • świeżo mielony pieprz
  • Sól
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na początku chorizo kroimy w półplasterki i podsmażamy na suchej patelce. Smażymy aż będzie chrupiące. Ostawiamy do przestudzenia.

  2. Ser ścieramy na tarce lub kroimy w małą kostkę jeśli mamy ser w plasterkach. Oliwki kroimy w plasterki. Papryczkę i zioła drobno siekamy.

  3. Następnie w misce dobrze mieszamy jajka. Doprawiamy je solą, pieprzem i posiekanymi ziołami z chili.

  4. Formę na muffinki smarujemy oliwą/olejem. Do każdej z nich nakładamy chorizo, ser i kilka plasterków oliwek. Następnie zalewamy je masą jajeczną.

  5. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w 160°C (z termoobiegiem) około 15 minut. Podajemy gorące.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń