Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zawsze jest czas na dobrą jajecznicę, ale zazwyczaj przygotowywana jest na śniadanie. Pokażę wam przepis na niezwykłą jajecznicę, która ustawi wasz dzień na dobrym torze.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 25073
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6159
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 507
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 25073
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6159
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 507
Składniki
Zacznijcie od obrania pomidora ze skórki (najlepiej go sparzyć, aby skórka łatwo odeszła od miąższu), następnie pokrójcie go w drobną kostkę. Kolejnym składnikiem, jest mała cebula, którą również pokrójcie w kostkę. Z kawałkiem kiełbasy wiejskiej postępujecie tak samo jak z cebulą. Wszystkie składniki macie prawie gotowe. Bierzecie 3 jajka wbijacie do szklanki, gdzie wygodnie będzie je rozmącić, rozkłócić. Przyprawy, oprócz soli i pieprzu będziecie potrzebować szczyptę suszonego rozmarynu, cząbru i oregano (najlepiej trzy przyprawy połączyć ze sobą rozcierając w moździerzu).
olejnym krokiem będzie podsmażenie na rozgrzanym maśle cebuli, pomidorów, kiełbasy wiejskiej wraz z mieszanką przypraw do czasu aż cebula zmięknie. Po otrzymaniu spodziewanego efektu całą zawartość patelni przerzucacie do miski, robiąc miejsce dla jajek. Kolejna partia masła ląduje na patelni i gdy osiągnie odpowiednią temperaturę wlewacie rozkłócone vel rozmącone jajka, sól, pieprz do smaku i mieszacie do czasu ścięcia mieszaniny żółtka i białka. W tak zwanym miedzyczasie korzystając z wolnej ręki wrzućcie dwie kromki chleba do tostera (oczywiście nagrzanego i gotowego do pracy możecie wyjąć po pierwszym cyklu pracy tostera, chyba, że ktoś lubi bardziej spieczone). Gdy jajka zetną się, wracają na patelnie składnik, które na chwilę wylądowały w misce. Smażcie wszystko razem około 1-2 min , aby potrawa złapała odpowiednią temperaturę. Nie zapomnijcie o mieszaniu. Gotową jajecznicę przekładacie na talerz wraz z tostem. Spokojnie z podanych składników możecie przygotować porcję dla dwóch osób (chyba że jest ktoś głodomorkiem). Przed samym podaniem siekacie szczypiorek i obsypujecie nim jajecznicę. Zachęcam do przygotowania jajecznicy bliskiej osobie, towarzyszący uśmiech przy każdym kęsie będzie najlepszą dla was nagrodą.