Do góry

Śniadania Przepis na:

Niezywkła jajecznica

Niezywkła jajecznica

Autor:

Przepisów i artykułów: 54 Ocena: 202

Dodano:

Odsłon: 4717

Zawsze jest czas na dobrą jajecznicę, ale zazwyczaj przygotowywana jest na śniadanie. Pokażę wam przepis na niezwykłą jajecznicę, która ustawi wasz dzień na dobrym torze.

Składniki

  • 3 jajka
  • Szczypiorek
  • Pomidor
  • kiełbasa wiejska
  • Rozmaryn
  • cząber
  • Oregano
  • Cebula
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Niezywkła jajecznica

Przygotowanie

  1. Zacznijcie od obrania pomidora ze skórki (najlepiej go sparzyć, aby skórka łatwo odeszła od miąższu), następnie pokrójcie go w drobną kostkę. Kolejnym składnikiem, jest mała cebula, którą również pokrójcie w kostkę. Z kawałkiem kiełbasy wiejskiej postępujecie tak samo jak z cebulą. Wszystkie składniki macie prawie gotowe. Bierzecie 3 jajka wbijacie do szklanki, gdzie wygodnie będzie je rozmącić, rozkłócić. Przyprawy, oprócz soli i pieprzu będziecie potrzebować szczyptę suszonego rozmarynu, cząbru i oregano (najlepiej trzy przyprawy połączyć ze sobą rozcierając w moździerzu).

  2. olejnym krokiem będzie podsmażenie na rozgrzanym maśle cebuli, pomidorów, kiełbasy wiejskiej wraz z mieszanką przypraw do czasu aż cebula zmięknie. Po otrzymaniu spodziewanego efektu całą zawartość patelni przerzucacie do miski, robiąc miejsce dla jajek. Kolejna partia masła ląduje na patelni i gdy osiągnie odpowiednią temperaturę wlewacie rozkłócone vel rozmącone jajka, sól, pieprz do smaku i mieszacie do czasu ścięcia mieszaniny żółtka i białka. W tak zwanym miedzyczasie korzystając z wolnej ręki wrzućcie dwie kromki chleba do tostera (oczywiście nagrzanego i gotowego do pracy możecie wyjąć po pierwszym cyklu pracy tostera, chyba, że ktoś lubi bardziej spieczone). Gdy jajka zetną się, wracają na patelnie składnik, które na chwilę wylądowały w misce. Smażcie wszystko razem około 1-2 min , aby potrawa złapała odpowiednią temperaturę. Nie zapomnijcie o mieszaniu. Gotową jajecznicę przekładacie na talerz wraz z tostem. Spokojnie z podanych składników możecie przygotować porcję dla dwóch osób (chyba że jest ktoś głodomorkiem). Przed samym podaniem siekacie szczypiorek i obsypujecie nim jajecznicę. Zachęcam do przygotowania jajecznicy bliskiej osobie, towarzyszący uśmiech przy każdym kęsie będzie najlepszą dla was nagrodą.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Dariusz-D 17 kwietnia Lubię jajecznicę z wędliną i pomidorami.
Robię podobnie ,ale ja nie lubię tak mocno ściętych jajek. Wiem jednak , że większość nie lubi zbyt rzadkiej jajecznicy. Poza tym , dodaję świeży szczypiorek ,ale może Pan akurat nie miał , lub nie lubi...
Tak czy inaczej śniadanie super :-)
Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń