Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zawsze jest czas na dobrą jajecznicę, ale zazwyczaj przygotowywana jest na śniadanie. Pokażę wam przepis na niezwykłą jajecznicę, która ustawi wasz dzień na dobrym torze.
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 289
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 140
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4959
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2330
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 289
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 140
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4959
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2330
Składniki
Zacznijcie od obrania pomidora ze skórki (najlepiej go sparzyć, aby skórka łatwo odeszła od miąższu), następnie pokrójcie go w drobną kostkę. Kolejnym składnikiem, jest mała cebula, którą również pokrójcie w kostkę. Z kawałkiem kiełbasy wiejskiej postępujecie tak samo jak z cebulą. Wszystkie składniki macie prawie gotowe. Bierzecie 3 jajka wbijacie do szklanki, gdzie wygodnie będzie je rozmącić, rozkłócić. Przyprawy, oprócz soli i pieprzu będziecie potrzebować szczyptę suszonego rozmarynu, cząbru i oregano (najlepiej trzy przyprawy połączyć ze sobą rozcierając w moździerzu).
olejnym krokiem będzie podsmażenie na rozgrzanym maśle cebuli, pomidorów, kiełbasy wiejskiej wraz z mieszanką przypraw do czasu aż cebula zmięknie. Po otrzymaniu spodziewanego efektu całą zawartość patelni przerzucacie do miski, robiąc miejsce dla jajek. Kolejna partia masła ląduje na patelni i gdy osiągnie odpowiednią temperaturę wlewacie rozkłócone vel rozmącone jajka, sól, pieprz do smaku i mieszacie do czasu ścięcia mieszaniny żółtka i białka. W tak zwanym miedzyczasie korzystając z wolnej ręki wrzućcie dwie kromki chleba do tostera (oczywiście nagrzanego i gotowego do pracy możecie wyjąć po pierwszym cyklu pracy tostera, chyba, że ktoś lubi bardziej spieczone). Gdy jajka zetną się, wracają na patelnie składnik, które na chwilę wylądowały w misce. Smażcie wszystko razem około 1-2 min , aby potrawa złapała odpowiednią temperaturę. Nie zapomnijcie o mieszaniu. Gotową jajecznicę przekładacie na talerz wraz z tostem. Spokojnie z podanych składników możecie przygotować porcję dla dwóch osób (chyba że jest ktoś głodomorkiem). Przed samym podaniem siekacie szczypiorek i obsypujecie nim jajecznicę. Zachęcam do przygotowania jajecznicy bliskiej osobie, towarzyszący uśmiech przy każdym kęsie będzie najlepszą dla was nagrodą.