Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne hiszpańskie danie, które doskonale się sprawdzi na sycące śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. Omlet hiszpański zwany inaczej - tortilla de patatas - można serwować zarówno na ciepło, zaraz po przyrządzeniu, jak i na zimno. Jego smak warto wzbogacić o ulubione dodatki, np.: pomidorki, paprykę czy ulubione zioła i przyprawy. Zachęcamy do wypróbowania tego przepisu.
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2028
Pierogi z Sardynii, z ziemniakami i serem pecorino, doprawione świeżą miętą i...
Odsłon: 263
Polecam.
Odsłon: 431
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2028
Pierogi z Sardynii, z ziemniakami i serem pecorino, doprawione świeżą miętą i...
Odsłon: 263
Polecam.
Odsłon: 431
Składniki
Cebulę obieramy z łupin, kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy na cieniutkie plasterki.
Na patelni rozgrzewamy olej. Ziemniaki i cebulę smażymy na rumiany kolor. Następnie odsączamy ziemniaki z cebulą z nadmiaru tłuszczu i lekko studzimy.
Do miski wlewamy mleko, dodajemy jajka i przyprawy. Wszystko razem łączymy przy użyciu rózgi kuchennej. Do masy jajecznej dodajemy podsmażone ziemniaki i cebulę.
Rozgrzewamy patelnię. Ciasto na omlet wylewamy w całości na całą powierzchnię patelni. Smażymy na małym ogniu. Kiedy zauważymy, że brzegi i góra tortilli się ścięły - przerzucamy tortillę na drugą stronę (do tego celu najlepiej wykorzystać talerz, którym przykrywamy górę patelni i obracamy na drugą stronę). Tortillę smażymy jeszcze przez chwilę. Podajemy na ciepło lub na zimno. Smacznego!