Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne hiszpańskie danie, które doskonale się sprawdzi na sycące śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. Omlet hiszpański zwany inaczej - tortilla de patatas - można serwować zarówno na ciepło, zaraz po przyrządzeniu, jak i na zimno. Jego smak warto wzbogacić o ulubione dodatki, np.: pomidorki, paprykę czy ulubione zioła i przyprawy. Zachęcamy do wypróbowania tego przepisu.
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7882
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1118
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13650
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7882
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1118
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13650
Składniki
Cebulę obieramy z łupin, kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy na cieniutkie plasterki.
Na patelni rozgrzewamy olej. Ziemniaki i cebulę smażymy na rumiany kolor. Następnie odsączamy ziemniaki z cebulą z nadmiaru tłuszczu i lekko studzimy.
Do miski wlewamy mleko, dodajemy jajka i przyprawy. Wszystko razem łączymy przy użyciu rózgi kuchennej. Do masy jajecznej dodajemy podsmażone ziemniaki i cebulę.
Rozgrzewamy patelnię. Ciasto na omlet wylewamy w całości na całą powierzchnię patelni. Smażymy na małym ogniu. Kiedy zauważymy, że brzegi i góra tortilli się ścięły - przerzucamy tortillę na drugą stronę (do tego celu najlepiej wykorzystać talerz, którym przykrywamy górę patelni i obracamy na drugą stronę). Tortillę smażymy jeszcze przez chwilę. Podajemy na ciepło lub na zimno. Smacznego!