Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasta rybna to świetna alternatywa dla takich dodatków do chleba, jak wędliny czy pasztety. Do jej przygotowania szczególnie nadają się tłuste ryby morskie, np. makrela lub łosoś. Dzięki sporej zawartości tłuszczu są nie tylko pełne smaku, ale też niezbędnych ludzkiemu organizmowi nienasyconych kwasów tłuszczowych. Równie dobrze jednak można zrobić pastę rybną z dorsza czy tuńczyka. Ze względu na walory smakowe warto użyć ryby wędzonej, choć bazą do dania może stać się także ryba gotowana czy pieczona. Pastę możesz wzbogacić o świeżą zieleninę, np. posiekany szczypiorek.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10329
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5950
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5301
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12772
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4534
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10329
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5950
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5301
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12772
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4534
Składniki
Ugotuj jajka na twardo (około 8 minut od chwili, gdy zawrze woda). Przestudź, obierz ze skorupek i drobno posiekaj. Przełóż do miski
Oczyść rybę z ości i skóry. Mięso drobno posiekaj lub rozgnieć widelcem. Dodaj do miski z jajkami.
Obierz i posiekaj drobno cebulę. Zeszklij na oleju. Dodaj do pozostałych składników.
Obierz i drobno posiekaj ogórki (możesz pominąć ten krok, jeśli mają delikatną skórkę). Dołóż do miski.
Do miski nałóż majonez, śmietanę i musztardę. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Dopraw do smaku pieprzem i odrobiną soli (pamiętaj, że wędzona makrela jest już słona – w tym przypadku możesz w ogóle zrezygnować z dodatku soli).
Gotową pastę możesz od razu nakładać na kanapki. Będzie jeszcze smaczniejsza, jeśli wstawisz ją na 2-3 godziny do lodówki.