Do góry

Śniadania Przepis na:

Pasztet z ciecierzycy ze śliwką

Pasztet z ciecierzycy ze śliwką

Autor:

Przepisów i artykułów: 63 Ocena: 740

Dodano:

Odsłon: 6265

Wzorując się na przepisie na wegański smalec zrobiłam...pasztet ze śliwką. I to wszystko z powodu braku wszystkich składników wymienionych w oryginalnym przepisie :) Pasztet świetnie smakuje z dobrym chlebkiem i kiszonym ogórkiem

Składniki

  • 1 puszka ciecierzycy,
  • kawałek pora (biała część)
  • 4-5 suszonych śliwek
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 cebule
  • łyżka sosu sojowego,
  • łyżeczka octu jabłkowego,
  • łyżeczka cukru ciemnego (trzcinowego)
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 1-2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • sól, pieprz
  • olej
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Posiekany por i czosnek podsmażam na oleju razem z liściem laurowym i zielem angielskim. W trakcie smażenia wsypuję majeranek i paprykę wędzoną. Jak por i czosnek jest już lekko podsmażony wyciągam liście laurowe i ziarna

  2. Odcedzoną ciecierzycę miksuje razem ze śliwkami oraz usmażonym porem i czosnkiem. Doprawiam solą i pieprzem.

  3. Cebulę kroję w większą kostkę i podsmażam na niewielkiej ilości oleju. Dodaję do cebuli sos sojowy, ocet, cukier i podsmażam aż płyny odparują a cebulka nabierze ciemnego koloru.

  4. Pasztet z fasoli układam do słoika naprzemiennie z cebulą

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 01 lutego 2018 Jak to mówią: potrzeba matką wynalazku:) Najczęściej fantazja kulinarna bywa matką najlepszych dań:)Apetyczny pomysł, który chętnie wypróbuję. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń