Do góry

Śniadania Przepis na:

Placuszki ryżowe

Placuszki ryżowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 66 Ocena: 487

Dodano:

Odsłon: 2462

Szybkie i delikatne placuszki z ryżu i banana pokochają i duzi i ci mniejsi :)

Składniki

  • jajko
  • dojrzały banan
  • 150 g ugotowanego ryżu (użyłam ryżu parboiled)
  • 2 łyżki mąki ryżowej (można użyć pszennej)
  • odrobina oliwy do natłuszczenia patelni
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ryż, banana, mąkę i jajko wkładamy do pojemnika lub miski i blendujemy dokładnie do uzyskania gęstej konsystencji. Można również odłożyć 2 łyżki ryżu i dodać je po zblendowaniu masy – wtedy w placuszkach będzie odrobina całych ziarenek po usmażeniu. Patelnię skrapiamy delikatnie oliwą i rozprowadzamy ją za pomocą papieru lub pędzelka na całej powierzchni. Kiedy jest gorąca zaczynamy smażyć placuszki – po jednej dużej łyżce na jeden placuszek. Smażymy na średnim ogniu po około 30-40 sekund z każdej strony.

    Można podawać z owocami, orzechami i jogurtem. Smakują świetnie na zimno i na ciepło.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń