Śniadania Przepis na:
Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 8602
Dodano: 23.02.2014
Odsłon: 68019
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
W 1/2 l wody zagotować liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, przyprawę do kiełbasy myśliwskiej oraz sól. Pogotować ok. 15 minut. Przelać wodę z przyprawami do naczynia, w którym będzie się mięso peklować. Dolać ok. 1,5l wody, tyle żeby mięso było całe przykryte.
Mięso umyć osuszyć i pozbawić błonek.
Mięso włożyć do zimnej solanki, obciążyć np. talerzem żeby nie wypływało i odstawić w chłodne miejsce na ok. 5 dni (u mnie było to 7 dni bo jeszcze kończyliśmy poprzednią produkcję :)) Codziennie mięso odwracać w solance, żeby się dobrze i równo zapeklowało.
Mięso wyciągnąć z solanki, umyć i osuszyć.
Na patelni rozpuścić masło, cebule pokroić w kostkę i przyrumienić na maśle.
Na dno szynkowaru wyłożyć połowę cebuli. Schab położyć na cebuli i przykryć pozostałą cebulą. Zamknąć szynkowar. W garnku na dnie położyć ściereczkę, wstawić szynkowar i uzupełnić wodą po rant szynkowaru. Gotować. Od momentu gdy woda osiągnie temperaturę 80 stopni gotować 2 godziny. Następnie szynkowar wyjąć z wody i odstawić do wystygnięcia, gdy wystygnie wstawić do lodówki. Gdy dobrze stężeje wyjąć schab.
Jeżeli chcemy schab jeść na gorąco np do obiadu to po wyjęciu szynkowara z wody należy go otworzyć, odlać płyn, wyjąć mięso i kroić na porcje.
Smacznego
Na skróty
Komentarze do przepisu (11)

ewkar3 14 listopada 2016Zgłoś do usunięcia
czy mięso z cebulką daje się bezpośrednio do szynkowaru, czy najpierw do woreczka?1 Kto głosował? | Odpowiedz

adzia11 15 kwietnia 2014Zgłoś do usunięcia
a jak przyrządzić, jeśli nie mam takiego szynkowaru, tzn. mam okrągły podłużny...? Odpowiedzi: 1 ▼33 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 23 lutego 2014Zgłoś do usunięcia
Schabik doskonały, jak zwykle u Ciebie pyszne i zdrowe jedzonko :) pozdrawiam cieplutko :) Odpowiedzi: 1 ▼38 Kto głosował? | Odpowiedz

zlytygrysek 23 lutego 2014Zgłoś do usunięcia
Nieprawdopodobnie pyszne,że aż się ślinię na zdjęcie. Duży kciuk :) Odpowiedzi: 1 ▼39 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 23 lutego 2014Zgłoś do usunięcia
pychota.... Odpowiedzi: 1 ▼38 Kto głosował? | Odpowiedz

figg 23 lutego 2014Zgłoś do usunięcia
Kolejne fajne mięsko u ciebie:-)) Masz wyjątkową rękę do takich wyrobów i pieczenia chlebka:-))) Pozdrawiam Odpowiedzi: 1 ▼40 Kto głosował? | Odpowiedz