Do góry

Śniadania Przepis na:

Świąteczny Pasztet

Świąteczny Pasztet

Autor:

Przepisów i artykułów: 919 Ocena: 10754

Dodano:

Odsłon: 3199

Przepyszny pasztet, którym możemy obłożyć kanapki. Pasztet, który możemy podać na świąteczne śniadanie.

Składniki

  • 30 dag szynki wieprzowej
  • 20 dag boczku surowego
  • 2 udka z kurczaka
  • 30 dag wątroby drobiowej
  • Bułka zwykła
  • 10 dag grzybów suszonych
  • Vegeta
  • Jajko
  • Sól
  • Pieprz
  • Majeranek
  • gałka muszkatołowa
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Świąteczny Pasztet

Przygotowanie

  1. 1. Mięso oraz boczek zalewamy wodą i gotujemy razem z Vegetą.
    2. Grzyby moczymy w wodzie.
    3. Wątrobę czyścimy z błonek, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i również gotujemy.
    4. Mięso, boczek oraz wątrobę po ugotowaniu mielimy dwa razy w maszynce.

  2. 5. W rosole moczymy bułkę.

  3. 6. Do zmielonego mięsa dodajemy bułkę, całe jajko, sól, pieprz, majeranek, gałkę muszkatołową.
    7. Dokładnie mieszamy i przekładamy w podłużną, prostokątną formę i pieczemy w piekarniku, aż będzie suchy. Najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem, ja piekłam 45 minut w 180 stopniach C.

  4. 8. Po upieczeniu studzimy.
    9. Pasztet gotowy.
    10. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń