Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
I dzisiaj przepis na szybkie i proste ciasto. Salceson jest taką wersją lekkiego murzynka z jabłkami. Przepis, który jest wart uwagi zwłaszcza tych, którzy zaczynają swoją przygodę w kuchni…. no i tych, którzy chcą w szybki sposób przygotować coś na ten dzisiejszy świąteczny dzień :) Przyznam, że mi bardzo smakował…
Bialka oddzielmy od żółtek i ubijamy na sztywno.
Gdy będą sztywne do białek dodajemy stopniowo połowę cukru z przepisu – po jednej łyżce. W drugiej misce ubijamy żółtka z resztą cukru, gdy ten się rozpuści wlewamy stopniowo olej – dosłownie po łyżeczce – masa powinna zgęstnieć. Białka łączymy z żółtkami.Do osobnej miski przesiewamy mąkę, proszek (ewentualnie sodę) oraz kakao wraz z cynamonem. Dodajemy do masy jajecznej cały czas mieszając, tak aby nigdzie nie powstały grudki mąki. „Doprawiamy” śmietaną, która uaktywnia proszek i sodę oraz rumem, który poprawia właściwości smakowe jak i konsystencję.
Jabłka obrane i pokrojone w kosteczkę wrzucamy do masy. Blaszkę o wymiarach 25 na 35 cm (mniej więcej) wykładamy papierem do pieczenia i wylewam na nią ciasto z jabłkami. Pieczmy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 45 – 50 minut najlepiej z włączoną funkcją termoobiegu. Przed wyciągnięcie sprawdzamy patyczkiem czy nie ma surowych miejsc.
Bardzo smaczny kolorowy salceson zrobiony z serka mascarpone, bitej śmietany...
Odsłon: 4458
Sernik z rodzynkami zapraszam po przepis
Odsłon: 4391
Uwielbiam deserki w pucharkach, bo pięknie się prezentują, są szybkie w przyg...
Odsłon: 132
Pyszny ,miękki i lekko wilgotny schabowy w chrupiącej panierce ,idealny na ni...
Odsłon: 202
Uwielbiam deserki w pucharkach, bo pięknie się prezentują, są szybkie w przyg...
Odsłon: 132
Pyszny ,miękki i lekko wilgotny schabowy w chrupiącej panierce ,idealny na ni...
Odsłon: 202
Składniki
Bialka oddzielmy od żółtek i ubijamy na sztywno.
Gdy będą sztywne do białek dodajemy stopniowo połowę cukru z przepisu – po jednej łyżce. W drugiej misce ubijamy żółtka z resztą cukru, gdy ten się rozpuści wlewamy stopniowo olej – dosłownie po łyżeczce – masa powinna zgęstnieć. Białka łączymy z żółtkami.Do osobnej miski przesiewamy mąkę, proszek (ewentualnie sodę) oraz kakao wraz z cynamonem. Dodajemy do masy jajecznej cały czas mieszając, tak aby nigdzie nie powstały grudki mąki. „Doprawiamy” śmietaną, która uaktywnia proszek i sodę oraz rumem, który poprawia właściwości smakowe jak i konsystencję.
Jabłka obrane i pokrojone w kosteczkę wrzucamy do masy. Blaszkę o wymiarach 25 na 35 cm (mniej więcej) wykładamy papierem do pieczenia i wylewam na nią ciasto z jabłkami. Pieczmy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 45 – 50 minut najlepiej z włączoną funkcją termoobiegu. Przed wyciągnięcie sprawdzamy patyczkiem czy nie ma surowych miejsc.
Przepisy Wędliny
Wędliny
Smalec z boczkiem, cebulą i jabłkiem
Wędliny
Stary przepis na pasztet
Wędliny
Schab a’la sztufada - hit rodzinnych obiadów
Wędliny
Soczysty schab w glazurze. Rozpływa się w ustach
Smalec z boczkiem, cebulą i jabłkiem
Gdy nadchodzi sezon ogórków małosolnych, robię ten smalec i piekę chleb do og...
Odsłon: 2421
Stary przepis na pasztet
Dobry pasztet powinien składać się z dobrej jakości mięsa oraz warzyw. Sekret...
Odsłon: 2332