Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowa wędlina z butelki to szybki i prosty do wykonania dodatek do kanapek. Żadna kupna wędlina nie może w smaku konkurować z tą przygotowaną samemu z jedynie kilku składników. Kiełbasa nie zawiera żadnych sztucznych substancji, a jedynie naturalną żelatynę z nóżek wieprzowych. Jest mocno czosnkowa i aromatyczna, choć nic nie stoi na przeszkodzie, by dodatkowo urozmaicić ją własną mieszanką ulubionych przypraw.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1572
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 306
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1572
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 306
Składniki
Nóżki wieprzowe umyj i przełóż do dużego garnka. Zalej je wodą. Cebulę obierz i pokrój w ćwiartki. Dodaj do garnka razem z liśćmi laurowymi, solą i pieprzem. Całość gotuj przez 4 godziny.
Przecedź bulion przez sito. Z nóżek oddziel mięso i przełóż je do osobnej miski. Pozostaw zarówno większe, jak i mniejsze kawałki.
Do miski dodaj 200 ml przecedzonego wcześniej bulionu. Czosnek przeciśnij przez praskę i także przełóż do miski z mięsem. Wszystko dobrze wymieszaj.
Butelkę PET o pojemności 1,5 lub 2 litry dokładnie umyj i osusz w środku. Starannie upakuj w niej mieszaninę mięsa i bulionu. Wlot przykryj folią.
Butelkę wstaw do lodówki przynajmniej na całą noc. Rano nakłuj ją i rozetnij ostrymi nożyczkami. Domową wędlinę z butelki podawaj ze świeżym pieczywem, z dodatkiem musztardy i warzyw.