Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy salceson z golonek. Salceson spotkasz w różnych odsłonach: biały, ciemny, ozorkowy czy drobiowy. A jednak domowy jest najlepszy.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10522
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6074
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5333
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12936
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4679
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10522
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6074
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5333
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12936
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4679
Składniki
Golonki wsadź do dużego garnka, dodaj marchew, cebulę, seler, por, listki laurowe, 4 ząbki czosnku i ziele angielskie. Całość gotuj na małym ogniu, tak jak rosół, aż mięso całkowicie zmięknie.
Ugotowane mięso wyciągnij z garnka i wystudź, a następnie oddziel od kości i skórek.
Wywar z gotowania golonek przecedź przez sito. Z tego odlej 0,5 l wywaru, a resztę pozostaw w garnku, będzie on potrzebny do parzenia salcesonu.
Pokrój mięso i połowę skórek na mniejsze kawałki i przełóż do miski.
Drugą połowę skórek rozgnieć widelcem, aż powstanie kleista masa. Możesz też użyć blendera lub miksera. Masę ze skórek przełóż do miski z mięsem.
Do mięsa dodaj 0,5 l wywaru, żelatynę i resztę przypraw. Całość wymieszaj dokładnie, dopraw jeszcze solą i pieprzem do smaku.
Wymieszanym i doprawionym farszem napełnij osłonki.
Gotowe batony salcesonu parz w wywarze w temperaturze 75°C przez ok. 30-40 minut. Następnie wystudź i przełóż do lodówki, aby stężał.