Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Można go oczywiście przyrządzic bez dodatku koniaku ale właśnie ta odrobina koniaku podnosi jego smak i aromat.Kiedy za oknem wiszą wciąż ciężkie chmury, kiedy często pada deszcz i wieje wiatr, taki pasztet wybornie smakuje nie tylko na kolację.
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1396
Roladki z udek kurczaka to eleganckie i aromatyczne danie, które świetnie spr...
Odsłon: 450
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1396
Roladki z udek kurczaka to eleganckie i aromatyczne danie, które świetnie spr...
Odsłon: 450
Składniki
Mięso i udka gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania , dodajemy dokładnie oczyszczone wątróbki i gotujemy jeszcze 10 minut. Możemy też wątróbki ugotować osobno. Odlewamy wywar, ale szklankę wywaru odstawiamy bo będzie nam potrzebny. Podczas wyrabiania dodajemy go stopniowo do pasztetu. Mięso i wątróbki dwa razy mielimy na drobnym sitku. Dodajemy jajka, przyprawy i wywar. Dokładnie wyrabiamy.Na końcu wlewamy koniak i jeszcze raz bardzo dokładnie wyrabiamy masę. Dwie keksówki smarujemy cienko olejem. Nakładamy surowy pasztet do 3/4 wysokości foremek. Mocno dociskamy i uderzamy foremkami o blat stołu, by usunąć wolne przestrzenie. Wyrównujemy powierzchnię i pieczemy około 1 godziny w 180 stopniach. Podajemy z żurawiną lub czerwonymi borówkami.