Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Można go oczywiście przyrządzic bez dodatku koniaku ale właśnie ta odrobina koniaku podnosi jego smak i aromat.Kiedy za oknem wiszą wciąż ciężkie chmury, kiedy często pada deszcz i wieje wiatr, taki pasztet wybornie smakuje nie tylko na kolację.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22702
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15068
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4814
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45162
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 695
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22702
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15068
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4814
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45162
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 695
Składniki
Mięso i udka gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania , dodajemy dokładnie oczyszczone wątróbki i gotujemy jeszcze 10 minut. Możemy też wątróbki ugotować osobno. Odlewamy wywar, ale szklankę wywaru odstawiamy bo będzie nam potrzebny. Podczas wyrabiania dodajemy go stopniowo do pasztetu. Mięso i wątróbki dwa razy mielimy na drobnym sitku. Dodajemy jajka, przyprawy i wywar. Dokładnie wyrabiamy.Na końcu wlewamy koniak i jeszcze raz bardzo dokładnie wyrabiamy masę. Dwie keksówki smarujemy cienko olejem. Nakładamy surowy pasztet do 3/4 wysokości foremek. Mocno dociskamy i uderzamy foremkami o blat stołu, by usunąć wolne przestrzenie. Wyrównujemy powierzchnię i pieczemy około 1 godziny w 180 stopniach. Podajemy z żurawiną lub czerwonymi borówkami.