Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna kiełbasa. Kiełbasa jest tylko parzona, nie jest wędzona, każdy może ją sobie zrobić. Z podanego przepisu wyszedł baton kiełbasy o wadze 1,1 kg.
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 67
Smaczny, efektowny, a przy tym prosty w przygotowaniu placek.
Odsłon: 83
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 117
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 67
Smaczny, efektowny, a przy tym prosty w przygotowaniu placek.
Odsłon: 83
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 117
Składniki
Przyprawy: peklosól - 15 g/kg pieprz biały mielony - 8 g/kg pieprz ziołowy 1 g/kg sól wędzona 10 g/kg czosnek granulowany 6 g/kg Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą.
Rozdrabnianie: Mięso I klasy (chude z łopatki szynki) - przepuszczamy przez szarpak Mięso II klasy (z łopatki) - przepuszczamy przez sitko 8 mm
Wykonanie: Z wcześniej przygotowanych mięs wyrabiamy farsz, stopniowo dodając wszystkie przyprawy. Farsz wyrabiamy około 30 minut do osiągnięcia odpowiedniej kleistości, w razie potrzeby możemy dodać zimnej wody. Wyrobiony farsz wstawiamy do lodówki na 48 godziny.
Po 48 godzinach wyrabiamy jeszcze kilka minut i napełniamy farszem cylinder nadziewarki. W między czasie moczymy w ciepłej, osolonej wodzie osłonkę białkową.
Nadziewamy ściśle osłonki farszem, końce ściśle zawiązujemy przędzą. Osadzamy przez 2 godziny.
Gotowy, ścisło zawiązany z obu stron baton kiełbasy.
Parzymy w temperaturze 75 stopni Celsjusza, około 70 minut, aż osiągniemy wewnątrz batonu temp. 69 stopni. Po sparzeniu baton kiełbasy chłodzimy zimną wodą przez około 5-10 minut i umieszczamy w lodówce na minimum kilka godzin.
Gotowa kiełbasa kanapkowa. Smacznego!!!