Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasztet ze śliwką to danie w sam raz na świąteczny stół, choć równie dobrze możesz cieszyć się jego smakiem na co dzień. Podawaj pokrojony w plasterki – jako dodatek do kanapek lub samodzielną przekąskę.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 933
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4180
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 230
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 755
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3603
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 743
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 933
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4180
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 230
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 755
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3603
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 743
Składniki
Pokrój łopatkę i boczek w dużą kostkę. Zalej w garnku wodą (tak, by przykryła mięso). Dołóż pieprz, listki laurowe i ziele angielskie. Zagotuj. Gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut. Zbierz z powierzchni wody szumowiny i dołóż obrane, pokrojone na kawałki warzywa korzeniowe. Gotuj dalej, do miękkości mięsa (w sumie przez około godzinę). Odcedź wywar od pozostałych składników. Zachowaj go. Ostudź mięso i warzywa.
Oczyść wątróbkę i pokrój na mniejsze kawałki. Obsmaż po każdej ze stron na niewielkiej ilości tłuszczu.
Posiekaj cebulę i zeszklij na oleju. Pod koniec smażenia dołóż na patelnię przeciśnięty przez praskę czosnek.
Namocz kajzerkę w niewielkiej ilości zimnego wywaru. Odciśnij z jego nadmiaru.
Dwukrotnie zmiel maszynką mięso, wątróbkę, warzywa (korzeniowe z wywaru, cebulę i czosnek z patelni) i bułkę. Dodaj do nich żółtka jaj i przyprawy (gałkę muszkatołową, obie papryki, sól i pieprz), a także około 150 ml wywaru. Wyrób dłonią na jednolitą masę. Na koniec wmieszaj delikatnie ubite na pianę białka.
Natłuść foremki (np. 2 keksówki o długości około 30 cm) i oprósz bułką tartą. Wypełnij je do połowy masą. Na środku ułóż ciasne rzędy śliwek suszonych. Przykryj je resztą masy.
Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C. Wstaw do niego keksówki z pasztetem. Piecz przez około 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw pasztet do ostudzenia.