Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dania, które można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno często goszczą na naszych stołach. Pieczeń marmurek z kurczaka i wieprzowiny możesz podać jako danie obiadowe z tłuczonymi ziemniakami lub kaszą i polać grzybowym sosem. W wersji na zimno pieczeń świetnie sprawdzi się jako domowa wędlina, serwowana z ostrą, francuską musztardą. W zależności od tego, czy chcesz uzyskać chudszą lub mieć tłustszą pieczeń, użyj schabu, polędwicy lub karkówki. Wykonanie tej potrawy wymaga odrobiny zręczności, choć z czasem z pewnością dojdziesz do wprawy.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9584
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1101
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4439
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 208
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20877
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9584
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1101
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4439
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 208
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20877
Składniki
Przygotowanie rolady zacznij od umycia i osuszenia kurczaka. Następnie rozetnij go wzdłuż i zacznij usuwać kości. Najpierw odetnij pierś od kości, odłam skrzydełka i udka od kręgosłupa. Następnie usuń kręgosłup odcinając go od pozostałych części. Wyjmując kości z kurczaka staraj się nie rozrywać jej skóry, będzie bardzo potrzebna do zachowania formy pieczeni. Wyjmując udka, postaraj się to zrobić tak, by nie niszczyć skóry. Finalnie na desce lub blacie powinno leżeć samo mięso w skórze kurczaka, bez żadnej kości. Jeśli jakieś części zbyt mocno wystają ponad inne, zetnij je poziomo i ułóż we wklęsłym miejscu. Przykryj mięso folią spożywczą i delikatnie ubij, by wyrównać powierzchnię. Po czym przenieś mięso na arkusze folii aluminiowej tak, by folia wystawała poza obręb mięsa. Następnie posyp kurczaka solą, świeżo mielonym pieprzem (obficie) i natrzyj. Czosnek przeciśnij przez praskę, połącz z oliwą i natrzyj mięso. Możesz też posypać ulubionymi, suszonymi ziołami lub posmarować musztardą.
Na warstwę kurczaka ułóż podłużne fragmenty umytej i osuszonej szynki. Ponownie dopraw solą i pieprzem. Po czym bardzo dokładnie, jednak dość mocno zacznij zwijać mięso w roladę, układając łączeniem do dołu. Posyp wierzch słodką papryką i lekko natrzyj mięso. Szczelnie zawiń pieczeń w folię aluminiową i zawiń boki folii do środka. Włóż mięso do brytfanki lub naczynia żaroodpornego i włóż do pieca nagrzanego do 180°C na około 1,5 godziny.
Po upieczeniu wyjmij mięso z piekarnika. Rozwiń folię i ostaw je na 10-15 minut, następnie możesz kroić pieczeń w plastry i podawać.