Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Soczysta w środku, pięknie podpieczona z zewnątrz, pełna smaku łopatka wieprzowa pieczona w rękawie idealnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek, lub przekąska w ciągu dnia.
Zapiekanka brokułowa z kurczakiem, serem i pomidorami to bardzo pyszna i zdro...
Odsłon: 21943
Zapiekanka brokułowa z kurczakiem, serem i pomidorami to bardzo pyszna i zdro...
Odsłon: 21943
Składniki
Łopatkę wieprzową oczyścić z nadmiaru tłuszczu i opłukać w zimnej wodzie. 15 łyżek soli rozpuścić w 1 litrze wody i wlać do większej miski. Następnie dodać 5 ząbków czosnku, 8 listków laurowych, 10 ziaren ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu czarnego i wymieszać. Do miski włożyć łopatkę wieprzową i zalać zimną wodą, tak aby mięso było w całości nią przykryte. Miskę przykryć i odstawić na całą noc w chłodne miejsce.
Mięso wyjąć z solanki i osuszyć. Do miseczki dodać 1 opakowanie przyprawy do karkówki, 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej, 2 łyżeczki przyprawy gyros-kebab, 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich oraz 1 łyżeczkę wegety i wymieszać.
Łopatkę wieprzową obtoczyć dokładnie z każdej strony w przygotowanej mieszance przypraw. Następnie włożyć ją do rękawa do pieczenia, do środka dodać 6 listków laurowych, 2 ząbki czosnku, a na wierzchu poukładać kawałki masła. Rękaw do pieczenia związać z obu stron.
Tak przygotowane mięso ułożyć na posmarowanej lekko olejem blasze do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 1,5 godziny. Smacznego!