Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szynka wędzona metodą garnkową na zrębkach olcha / buk.
pojemnik, garnek do wędzenia,
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2026
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 68
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 172
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 163
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2026
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 68
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 172
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 163
Składniki
Szynkę peklujemy na mokro na 4 dni według tabeli "Dziadka" w temp ok. 6 stopni.
Po zakończeniu peklowania osznurowujemy i wieszamy na kiju do osuszenia na kilkanaście godzin w przewiewnym miejscu. Osuszoną szynkę wędzimy na zrębkach olcha / buk, dymem o temp ok. 50-60 st.C. czas wędzenia 2,5 - 3 godziny (do uzyskania odpowiedniego koloru). Po czasie wędzenia studzimy kilka godzin w temp. pokojowej, później umieszczamy w lodówce.
Smacznego !!!