Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szynka wędzona metodą garnkową na zrębkach olcha / buk.
pojemnik, garnek do wędzenia,
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7844
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1017
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13602
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7844
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1017
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13602
Składniki
Szynkę peklujemy na mokro na 4 dni według tabeli "Dziadka" w temp ok. 6 stopni.
Po zakończeniu peklowania osznurowujemy i wieszamy na kiju do osuszenia na kilkanaście godzin w przewiewnym miejscu. Osuszoną szynkę wędzimy na zrębkach olcha / buk, dymem o temp ok. 50-60 st.C. czas wędzenia 2,5 - 3 godziny (do uzyskania odpowiedniego koloru). Po czasie wędzenia studzimy kilka godzin w temp. pokojowej, później umieszczamy w lodówce.
Smacznego !!!