Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna domowa wędlina, takiej nie kupicie w żadnym sklepie.
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4467
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5901
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1359
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12687
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4467
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5901
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1359
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12687
Składniki
*ilość soli zależy od producenta soli, zawsze należy sprawdzić na opakowaniu sugerowany sposób użycia *do peklowania warto użyć przefiltrowanej wody W dużym emaliowanym garnku rozpuszczamy sól peklową (na litr zimnej wody wsypać 60g soli peklowej). Dokładnie rozmieszać. Solanki powinno być tyle by pokryła całe mięso. Do garnuszka wlewamy litr solanki i dodajemy zioła. Mieszankę gotujemy na bardzo wolnym ogniu około 5 minut. Mieszankę chłodzimy. Mięso przed włożeniem do solanki nastrzykujemy aromatyczną mieszanką ziołową. Następnie mięso przekładamy do solanki. Resztę ziół i pozostałą mieszankę ziołową wlewamy do solanki. Tak przygotowane mięso odstawiamy w chłodne miejsce na tydzień. Zapeklowane mięso przed wędzeniem osuszamy i przekładamy do siatki wędzarniczej. W celu łatwego włożenia mięsa do siatki, należy mięso włożyć do foliowego woreczka i razem z woreczkiem włożyć do siatki wędzarniczej. Gdy mięso jest już w siatce rozcinamy woreczek i go wyciągamy. Końce sitaki zawiązujemy. Tak przygotowane mięso należy wędzić około 3-4 godzin w dymie z drewna z okorowanych drzew liściastych. Uwędzone szynki przed podaniem należy jeszcze sparzyć. Mięso parzymy we wrzątku, woda powinna tylko lekko mrugać, pół godziny na 1 kg mięsa.