Do góry

Zupy Przepis na:

Barszcz wigilijny

Barszcz wigilijny

Autor:

Przepisów i artykułów: 83 Ocena: 1723

Dodano:

Odsłon: 4560

Do przygotowania barszczu Wigilijnego niezbędny jest zakwas buraczany (https://smaker.pl/przepis-zakwas-buraczany,115143,ollka.html )

Składniki

  • 2 litry wody 1 burak z zakwasu buraczanego 1 pietruszka 2 marchewki
  • zakwas buraczany, mały kawałek selera 1 por, około 1 kg buraków
  • 3 suszone grzyby pieprz sól do smaku
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1.Wszystkie warzywa (bez buraka z zakwasu i grzybów) myje obieram, i gotuje wywar do chwili aż warzywa będą miękkie. Następnie wywar przelewam przez sitko, wywar doprawiam do smaku.

    2. Zakwas buraczany przecedzam przez sitko

  2. 3. Wywar warzywny zagotowuje, dodaje buraki z zakwasu oraz grzyby i gotuje około 15-20 minut

    4. Po tym czasie wyjmuję buraki oraz grzyby, i do czystego wywaru wlewam zakwas (według własnego uznania, smaku, ja daje w proporcji pół na pół) i podgrzewam tylko do chwili zagotowania. Barszcz gotowany zbyt długo straci barwę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń