Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy najlepszy na Święta!
Czyli dekonstrukcja postnych śledzi z ziemniakami.
Odsłon: 1370
Super propozycja na kolację, do pracy lub na różne inne okazje.
Odsłon: 4503
Dietetyczna wersja smakołyku.
Odsłon: 1405
Czyli dekonstrukcja postnych śledzi z ziemniakami.
Odsłon: 1370
Super propozycja na kolację, do pracy lub na różne inne okazje.
Odsłon: 4503
Dietetyczna wersja smakołyku.
Odsłon: 1405
Składniki
Zrobiłam 5 dni wcześniej zakwas na barszcz biały z mąki razowej przennej : https://smaker.pl/przepis-zakwas-na-barszcz-bialy,171121,fafiatko.html Można zrobić wcześniej i przechowywać w lodówce do Świąt. Barszcz biały tym się różni od żurku w obecnych czasach, że wykonuje się go na zakwasie z mąki pszennej, gotuje na białej kiełbasie i można go zabielać.
Kiełbasę parzyłam w 2 litrach wody przez 20 minut w 85 stopniach. potem ja wyjęłam. Do wywaru dodałam liść i ziele. Pokrojone w kostkę ziemniaki i warzywa pokrojone w kosteczkę. Majeranek i sól z pieprzem dodaje się na koniec. Gdy warzywa były miękkie, zakwas rozmieszałam, zahartowałam go chochlą zupy i wlałam do garnka. Zupę zagotowałam, przetarłam w dłoniach garść majeranku, wcisnęłam ząbek czosnku i dodałam śmietanę, najpierw ją zahartowałam chochlą zupy. Posoliłam zupę- trzeba pamiętać , ze wraz z dodaniem soli kwaskowość będzie bardziej wyczuwalna. Jeśli wolicie barszcz bardziej kwaskowy można wcisnąć sok z cytryny. W sumie po paru minutach ją wyłączyłam. Ugotowałam jaja, 8 minut od zagotowania wody.
Kiełbasę dla wybrednych obrałam z flaka i pokroiłam w półplasterki. Dla mnie jedzenie kiełbasy w całości łyżką jest mało wykonalne i estetyczne. Smacznego :)