Do góry

Zupy Przepis na:

Biały barszcz na zakwasie

Biały barszcz na zakwasie

Autor:

Przepisów i artykułów: 516 Ocena: 10168

Dodano:

Odsłon: 4679

Domowy najlepszy na Święta!

Składniki

  • zakwas razowy na barszcz: mąka przenna razowa 6 łyżek,
  • czosnek 2 ząbki, ziele ang i liść laur po 3 szt, chili, sól łyżeczka
  • zupa: biała kiełabasa nie parzona 5-6 szt
  • ziemniaki 6 szt
  • warzywa bulionowe: cebula, pietruszka, seler kawalek, marchew, czosnek
  • dałam jeszcze suszonego grzybka
  • przyprawy bulionowe: ziele ang i liść laurowy po jednej sztuce
  • majeranek, sól i pieprz
  • śmietana 18 % mały kubeczek
  • jaja, co najmniej pół na osobę
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zrobiłam 5 dni wcześniej zakwas na barszcz biały z mąki razowej przennej :

    https://smaker.pl/przepis-zakwas-na-barszcz-bialy,171121,fafiatko.html

    Można zrobić wcześniej i przechowywać w lodówce do Świąt.

    Barszcz biały tym się różni od żurku w obecnych czasach, że wykonuje się go na zakwasie z mąki pszennej, gotuje na białej kiełbasie i można go zabielać.

  2. Kiełbasę parzyłam w 2 litrach wody przez 20 minut w 85 stopniach. potem ja wyjęłam. Do wywaru dodałam liść i ziele. Pokrojone w kostkę ziemniaki i warzywa pokrojone w kosteczkę.
    Majeranek i sól z pieprzem dodaje się na koniec.
    Gdy warzywa były miękkie, zakwas rozmieszałam, zahartowałam go chochlą zupy i wlałam do garnka.

    Zupę zagotowałam, przetarłam w dłoniach garść majeranku, wcisnęłam ząbek czosnku i dodałam śmietanę, najpierw ją zahartowałam chochlą zupy.
    Posoliłam zupę- trzeba pamiętać , ze wraz z dodaniem soli kwaskowość będzie bardziej wyczuwalna. Jeśli wolicie barszcz bardziej kwaskowy można wcisnąć sok z cytryny.
    W sumie po paru minutach ją wyłączyłam.

    Ugotowałam jaja, 8 minut od zagotowania wody.

  3. Kiełbasę dla wybrednych obrałam z flaka i pokroiłam w półplasterki. Dla mnie jedzenie kiełbasy w całości łyżką jest mało wykonalne i estetyczne.


    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (51)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń