Do góry

Zupy Przepis na:

Błyskawiczna zupa z soczewicy

Błyskawiczna zupa z soczewicy

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 107

Dodano:

Odsłon: 555

Bardzo prosta, szybka w przygotowaniu i smaczna zupa.

Składniki

  • 1 puszka soczewicy
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • średniej wielkości cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • kurkuma
  • curry
  • mielony imbir
  • 100 ml śmietany 30%
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W garnku w którym będziemy gotować zupę stopić masło, dodać posiekaną w drobną kostkę cebulę i czosnek.

  2. Kiedy cebula się zeszkli dodać do niej pomidory i bulion i zagotować. Do gotującego się wywaru dodać soczewicę wcześniej odlaną z zalewy i wypłukaną. Całość gotować jeszcze przez ok. 15 minut.

  3. Doprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu, kurkumą, curry (po ok. pół łyżeczki) oraz szczyptą mielonego imbiru. Na koniec dodać śmietanę i dokładnie wymieszać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń