Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Często gotuję zupy na różnych wywarach, ale bez sensu byłoby podawanie za każdym razem przepisu na bulion więc w składnikach widnieje tylko hasło bulion warzywny, z kurczaka lub żeberek. Stwierdziłam, że z czasem można by uzupełnić te brakujące przepisy o podstawy. Nie będzie tu odkrywania ameryki na nowo, ale mam nadzieję, że okażą się ostatecznie przydatne chociaż dla części czytelników.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12313
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1386
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13117
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5336
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12313
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1386
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13117
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5336
Składniki
Do garnka włożyć korpus z kaczki. Kuper można odciąć, wtedy rosół będzie mniej tłusty. Zalać kaczkę wodą i gotować na małym ogniu. W trakcie gotowania zaczną zbierać się szumowiny, które trzeba odcedzać łyżką. Gotować powoli ok 1 godziny. Po tym czasie dołożyć obrane marchewki, pietruszkę, pora, czosnek z odciętą górną częścią główki, suszone grzyby, cebulę, pokrojone papryczki chilli oraz obrany imbir. Dodać niewielką ilość wody i gotować dalej na małym ogniu ok 1-1,5 godziny. Wyjąć warzywa i mięso. Odcedzić wywar i zredukować, tak aby został ok. 1 litr płynu. Podzielić na 4 porcje po 250ml. Taki bulion po ostygnięciu można zamrozić. Podczas gotowania nie przykrywać garnka, żeby wywar nie był mętny.