Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam bardzo stary przepis na chłodnik ze śledzi solonych matiasów. Chłodnik robi się bardzo szybko, a podawany z ugotowanymi w mundurkach ziemniakami smakuje wybornie. Przepis pochodzi ze starego zeszytu babcinego.
miska, garnek, nóż, łyżka,
A dziś na śniadanie pyszny omlet.
Odsłon: 61
Zdrowe, smaczne, proste w wykonaniu, pasujące smakiem prawie do każdego mięs...
Odsłon: 278
A dziś na śniadanie pyszny omlet.
Odsłon: 61
Zdrowe, smaczne, proste w wykonaniu, pasujące smakiem prawie do każdego mięs...
Odsłon: 278
Składniki
Matiasy moczymy w wodzie lub w mleku około 2 godzin ( w zależności jak mocno śledzie są solone). Zagotowujemy wodę z zielem angielskim i listkiem laurowym oraz ziarenkami pieprzu, dodajemy obraną pokrojoną w piórka cebule i gotujemy do miękkości cebuli. Do gotującej wody dodajemy ocet, całość mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonej zalewy dodajemy śmietanę lub jogurt naturalny ( u mnie śmietana 18 % ) i mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Do smaku doprawiamy jeszcze grubo mielonym pieprzem, cukrem.(według uznania, można dodać do smaku soli w razie potrzeby). Wymoczone śledzie odsączamy i kroimy w paski szerokości 1,5 - 2 cm. Pokrojone śledzie dodajemy do zalewy delikatnie łącząc. Chłodnik wkładamy do lodówki w celu schłodzenia. Fajnie smakuje z ziemniaczkami gotowanymi w mundurkach.