Do góry

Zupy Przepis na:

Delikatny barszcz czerwony

Delikatny barszcz czerwony

Autor:

Przepisów i artykułów: 568 Ocena: 4407

Dodano:

Odsłon: 873

Szybka i prosta wersja barszczu czerwonego na bazie kwasu buraczanego, doprawionego zmielonymi suszonymi grzybami /a dokładniej korzonkami grzybów/ z dodatkiem jabłka. Barszcz z tego przepisu polecam bardziej jako dodatek do picia /np. w sylwestra/ niż zupę obiadową.

Składniki

  • buraki czerwone 1,2 kg
  • marchew 1 szt
  • pietruszka /korzeń/ 1 szt
  • seler mały 0,5 szt
  • kwas buraczany 1,5 szklanki
  • jabłko 0,5 szt
  • ziele angielskie 3 ziarna
  • liść laurowy 1 szt
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • grzyby suszone mielone 1 płaska łyżka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • cukier do smaku
3-4 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Delikatny barszcz czerwony

Przygotowanie

  1. Buraki i włoszczyznę obieramy, kroimy na kawałki /w dużą kostkę/, zalewamy wodą /ok. 2 cm nad poziom warzyw/, dodajemy przyprawy i gotujemy ok. 30 min. Studzimy i przecedzamy - wywar zachowujemy a warzywa możemy wykorzystać do sałatki. Do wywaru dodajemy kwas buraczany, doprawiamy sokiem z cytryny, dodajemy susz grzybowy /jego smak i aromat powinien być wyczuwalny ale nie powinien zdominować smaku zupy/. Dodajemy również połówkę jabłka. Wszystko razem gotujemy ok. 15 min. Jabłko wyjmujemy, zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń