Do góry

Zupy Przepis na:

Flaczki drobiowe

Flaczki drobiowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 2297 Ocena: 50640

Dodano:

Odsłon: 17053

Wersja dla tych, którzy nie jadają flaczków ;)

Składniki

  • 250 g żołądków drobiowych
  • 4 udka
  • 2 filety z kurczaka
  • 2 łyżki masła
  • 1 duża marchew
  • 1 pietruszka
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • włoszczyzna
  • 2 cebule
  • 1 goździk
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu czarnego
  • 2 liście laurowe
  • gałązka tymianku
  • gałązka koperku
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • natka pietruszki
  • ser żółty
  • sól
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Flaczki drobiowe

Przygotowanie

  1. Włoszczyznę razem z cebulą (wbijamy w nią goździk), żołądki zalewamy 2,5 l zimnej wody, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy na niewielkim ogniu ok. 15 min. Po tym czasie dodajemy udka z kurczaka, gałązki tymianku oraz koperku, solimy i gotujemy na małym ogniu (pod przykryciem) 50 min. Po tym czasie filety z kurczaka wkładamy do wywaru, gotujemy jeszcze 30 min.
    Cebulę siekamy, marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na głębokiej patelni roztapiamy masło, szklimy cebulę, dodajemy starte jarzyny, podsmażamy jeszcze 5 min. Następnie wlewamy wino i dusimy warzywa przez kilka minut, na koniec posypujemy słodką papryką.
    Mięsny wywar przecedzamy, mięso kroimy w paski. Warzywa i pokrojone mięso dodajemy do wywaru, dodajemy majeranek, sól, pieprz i koncentrat pomidorowy. Gotujemy wszystko jeszcze 10 min, do smaku doprawiamy imbirem. Podajemy gorące z posiekaną natką i startym serem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń