Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wersja dla tych, którzy nie jadają flaczków ;)
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30914
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3632
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 4365
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1137
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30914
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3632
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 4365
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1137
Składniki
Włoszczyznę razem z cebulą (wbijamy w nią goździk), żołądki zalewamy 2,5 l zimnej wody, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy na niewielkim ogniu ok. 15 min. Po tym czasie dodajemy udka z kurczaka, gałązki tymianku oraz koperku, solimy i gotujemy na małym ogniu (pod przykryciem) 50 min. Po tym czasie filety z kurczaka wkładamy do wywaru, gotujemy jeszcze 30 min. Cebulę siekamy, marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na głębokiej patelni roztapiamy masło, szklimy cebulę, dodajemy starte jarzyny, podsmażamy jeszcze 5 min. Następnie wlewamy wino i dusimy warzywa przez kilka minut, na koniec posypujemy słodką papryką. Mięsny wywar przecedzamy, mięso kroimy w paski. Warzywa i pokrojone mięso dodajemy do wywaru, dodajemy majeranek, sól, pieprz i koncentrat pomidorowy. Gotujemy wszystko jeszcze 10 min, do smaku doprawiamy imbirem. Podajemy gorące z posiekaną natką i startym serem.