Do góry

Zupy Przepis na:

Flaczki ze skórek świńskich.

Flaczki ze skórek świńskich.

Autor:

Przepisów i artykułów: 295 Ocena: 1342

Dodano:

Odsłon: 163

Powiem tak : są ludzie którzy uwielbiają flaczki a są też tacy którzy ich nienawidzą, my bardzo lubimy flaczki każdego rodzaju. Dziś zaprezentuję wam inną wersję flaczków które często robiła nam mama zwłaszcza po świniobiciu, aby skór świńskich nie wyrzucać jak to robi większość ludzi zawsze robiła nam takie właśnie jedzonko, resztę skór mroziła aby było na więcej razy. I nie oceniajcie mnie że to fuj, ble czy tym podobnie może smakoszom tego dania przepis się spodoba i chętnie skorzystają.

Składniki

  • 1,5 kilograma skór wieprzowych,
  • 2 przyprawy do flaków klasyczna po 20 g każda,
  • 2 czubate łyżki majeranku,
  • 2 łyżki kopru,
  • 1 łyżka natki pietruszki,
  • 0,5 łyżki ulubionej przyprawy z solą,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 1 duży liść laurowy,
  • 4 łyżki suszonych warzyw.
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać 2,5 litra wody dodać umyte i oczyszczone skóry wieprzowe, gotować je na pół miękko, wyjąć z wody i ostudzić. następnie pokroić w cienkie paski.

  2. Gdy mamy już wszystkie skóry pokrojone, dodać je do wywaru w którym się gotowały dodając suszone warzywa, ziela angielskie i liść laurowy. Gotować do pełnej miękkości skórki, następnie dodać przyprawy do flaków, po chwili majeranek i nadal gotować na wolnym ogniu.

  3. Na koniec dodać koper i natkę pietruszki i również zagotować.

  4. Flaczki podałam tak jak uwielbiamy czyli z bułką. Jeśli zostaje wam sporo flaczków tych ze skórek można przelać je do salaterki, ponieważ bardzo fanie się ścinają i później można kroić je nożem jak galaretę lub przelać do słoików i zagotować jest też opcja mrożenia ale z zamrażarki mi osobiście tak nie smakują.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń