Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na ten smaczny kapuśniak pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy. Jest to tradycyjny kapusniak gotowany na boczku wędzonym , kawałku dobrej jakości mięsa i z dużą ilością podsmażonej kiełbasy .
nóż, garnek, patelnia , rondel, łyżka,
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37407
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 56
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 131
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 118
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37407
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 56
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 131
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 118
Składniki
Mięso umyć, włożyć do garnka razem z połową boczku wędzonego i zalać wodą. Dodać liście laurowe oraz ziele angielskie. Przykryć i doprowadzić do zagotowania. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień palnika tak by rosół tylko lekko pyrkał. Gdy mięso miękkie wyjąć je na talerz obrać i pokroić. Do rosołu dodać kapustę razem z sokiem nie płukać ( można lekko pokroić, ja mam moją kapustę swojej roboty więc nie jest kwaśna ). Gotować na małym ogniu palnika do miękkości kapusty. Ziemniaki obrać , pokroić w kostkę, zalać wodą dodać soli i ugotować w osobnym rondelku . Na patelnię wlać olej , włożyć pokrojony w kostkę pozostały boczek i podsmażać do wytopienia. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz startą na tarce o grubych oczkach marchewkę , chwilę podsmażać, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę , całość po podsmażeniu przełożyć do garnka z kapustą, dodać ugotowane ziemniaki, pokrojone mięso oraz przyprawy i ponownie zagotować. Gotować około 30 minut. W razie potrzeby kapuśniak doprawić do smaku pieprzem i solą. Można zagęścić lekką zasmażką. Smacznego.
Kapusniak gotowy do podania.