Zupy Przepis na:
Przepisów i artykułów: 993 Ocena: 27477
Dodano: 17.05.2016
Odsłon: 5320
3-4 os. | 30 min | łatwe | przystępne |
W garnku zagotowujemy bulion (drobiowy lub warzywny), pietruszki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do gotującego sie bulionu.
Cukinię obieramy i kroimy na mniesze kawałki, a z oczyszczonych szparagów odcinamy główki (później do wykorzystania) i dzielimy je na pół.
* Zielonych szparagów nie trzeba obierać, wystarczy odciąć zdrewniałe końcówki.
Cebulę (dość dużą sztukę) kroimy w kostkę i szklimy ją delikatnie na masełku.
Po 10 minutach gotowania pietruszki w bulionie, dodajemy do niego 1 łyżeczkę cukru, 2 łyżki soku z cytryny, zeszkloną cebulkę oraz pokrojoną cukinię i szparagi. Wszystko gotujemy kolejne 10 minut od momentu ponownego zagotowania.
Po tym czasie miksujemy całość na jednolitą i gładką masę, dodajemy śmietanę, kminek mielony, oraz doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
RADA: Jeśli w kremie wyczujemy drobne włókna ze szparagów, to przelejmy go przez sito.
Gotowy krem podajemy ze świeżą zieleniną oraz zblanszowanymi główkami szparagów (w osolonej, lekko osłodzonej wodzie i dodatkiem soku cytrynowego).
Krem świetnie smakuje także z kawałkami białego sera :)
Życzę smacznego! :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (10)

GREGORHSPEED 17 maja 2016Zgłoś do usunięcia
:P Pycha <3 Odpowiedzi: 1 ▼4 Kto głosował? | Odpowiedz

ciacho50 17 maja 2016Zgłoś do usunięcia
Bardzo ciekawa propozycja :) Odpowiedzi: 1 ▼3 Kto głosował? | Odpowiedz

Docherro 17 maja 2016Zgłoś do usunięcia
Wspaniały krem,o zdjęciach nawet nie mówię...artystyczne:) Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz

pelen_brzuszek 17 maja 2016Zgłoś do usunięcia
Pycha :) Odpowiedzi: 1 ▼3 Kto głosował? | Odpowiedz

izek 17 maja 2016Zgłoś do usunięcia
Mega apetyczny krem! Odpowiedzi: 1 ▼3 Kto głosował? | Odpowiedz