Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kremowa zupa z dyni to pyszne i sycące danie, wprost idealne na chłodniejsze, jesienne dni. Dodatek czipsów z bekonu sprawi, że zupa będzie miała różne, przenikające się tekstury i cudowny aromat.
patelnia, większy garnek, nóż, deska do krojenia, chochla
Każdy ma swój przepis na dobrą lasagne. Mój jest sprawdzony, szybko się robi...
Odsłon: 68
To pyszna i ciekawa alternatywa dla tradycyjnego, zwykłego puree. To delikatn...
Odsłon: 77
Każdy ma swój przepis na dobrą lasagne. Mój jest sprawdzony, szybko się robi...
Odsłon: 68
To pyszna i ciekawa alternatywa dla tradycyjnego, zwykłego puree. To delikatn...
Odsłon: 77
Składniki
Dynię obierz i pokrój na drobniejsze kawałki.
Do garnka przelej bulion drobiowy, dorzuć kawałki dyni i gotuj na średnim ogniu ok. 20-30 minut.
Gdy dynia będzie już miękka, ostudź zupę i zblenduj na gładki krem. Dodaj śmietankę oraz przyprawy: sól, pieprz, kurkumę i szczyptę gałki muszkatołowej. Gotuj przez kolejne 5-8 minut.
Na patelni rozlej tłuszcz i smaż plastry boczku, aż będą skwierczące i dobrze przysmażone.
Po zdjęciu z patelni boczku wrzuć na patelnię pestki dyni i podsmażaj przez chwilę z obu stron.
Gdy zupa będzie już gotowa, przelej ją do głębokiego talerza lub miski i dekoruj czipsami z bekonu oraz pestkami z dyni.