Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny, polski krupnik z kaszy jęczmiennej perłowej, z ziemniakami i marchewką, zabielany śmietaną. Krupnik doprawiony koperkiem i majerankiem. Krupnik gotowany na rosole jarzynowym, bez mięsa.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19977
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 521
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 586
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7005
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244395
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19977
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 521
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 586
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7005
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244395
Składniki
Kaszę jęczmienną opłukać,wsypać do rondla z grubym dnem, dodać 2 łyżki masła i wlać wodę. Rondel nakryć pokrywką, kaszę gotować na bardzo, bardzo małym ogniu przez 1 godzinę od momentu zagotowania. Od czasu do czasu kaszę przemieszać, w razie konieczności dolać odrobinę wody. Nie solić. Ugotowaną kaszę ubić trzepaczką.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w niewielką kostkę. Marchew obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn. Cebulkę obrać i posiekać.
W garnku rozpuścić 1 łyżkę masła, wrzucić posiekaną cebulkę i poddusić. Następnie dołożyć pokrojone ziemniaki i startą marchew, wlać rosół jarzynowy, dodać kaszę, rozmieszać. Do zupy wrzucić listek laurowy i majeranek, zagotować - krupnik gotować kilkanaście minut, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane. Na koniec krupnik doprawić posiekanym koperkiem, natką pietruszki, solą oraz pieprzem. Krupnik będzie gęsty, kleisty i pożywny. Można ugotować mniej kaszy, wówczas zupa wyjdzie lżejsza. Krupnik zdjąć z ognia i wlać do niego zahartowaną śmietanę. Zupę krupnik podajemy gorącą ze świeżym pieczywem. Smacznego :)