Do góry

Zupy Przepis na:

Krupnik szybsza wersja.

Krupnik szybsza wersja.

Autor:

Przepisów i artykułów: 521 Ocena: 2830

Dodano:

Odsłon: 158

Witam serdecznie, nie wiecie co zrobić z kaszą ugotowana dnia poprzedniego ? a zachciało wam się np. zupy ? podam wam szybszą wersję krupniku. Zupa dość szybko się gotuje i zależne jest od tego na jakim mięsie jest gotowana, bo na porcjach rosołowych taką zupę ugotuje się w trzydzieści minut, choć moją też mniej więcej tyle gotowałam.

Składniki

  • 600 g kości wędzonych schabowych,
  • 2 marchewki około 150 g,
  • 1 pęczek pietruszki 25 g,
  • 5-6 ziemniaków w zależności od wielkości i gęstości zupy,
  • 0,5 woreczka ugotowanej kaszy jęczmiennej,
  • 2 łyżki suszonej włoszczyzny,
  • 1 łyżka przyprawy z solą np. Vegeta.
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Krupnik szybsza wersja.

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać 2 - 2,5 litra wody dodać kości schabowe oraz marchew pokrojoną dowolnie, gotować całość do miękkości mięsa na kościach oraz wydobycie z nich zapachu wędzonki. Jak już mięso jest w sam raz dodać ziemniaki pokrojone w kostkę.

  2. Gdy ziemniaki są już prawie miękkie dodać suszoną włoszczyznę i pogotować chwilę do pełnej miękkości ziemniaków, następnie wsypać ugotowaną kaszę jęczmienną z woreczka i chwilę pogotować na wolnym ogniu doprawiając ją do smaku przyprawą z solą .

  3. Na sam koniec gotowania wkroić drobno natkę pietruszki, dodać szczyptę pieprzu i zagotować. Odstawić z ognia.

  4. Zupa na wędzonce wyszła bardzo smaczna. Przed podaniem można posypać świeżo zmielonym pieprzem naturalnym. Polecam serdecznie dla wielbicieli zup.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń