Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjna pyszna polska zupa, czyli krupnik. Klasyka naszej kuchni.Jest bardzo pozywny i smaczny. Jeśli chodzi o rodzaj kaszy, to do krupniku używam kaszy pęczak lub jęczmiennej. Sekretem dobrego krupniku jest odpowiednio przygotowana baza czyli dobry wywar mięsny. Krupnik radzę przed podaniem posypać świeżą natką pietruszki.Smakuje wyśmienicie !
Krupnik tradycyjny
Ilość porcji 8
Tradycyjna pyszna polska zupa, czyli krupnik. Klasyka naszej kuchni.Jest bardzo pozywny i smaczny. Jeśli chodzi o rodzaj kaszy, to do krupniku używam kaszy pęczak lub jęczmiennej. Sekretem dobrego krupniku jest odpowiednio przygotowana baza czyli dobry wywar mięsny. Krupnik radzę przed podaniem posypać świeżą natką pietruszki.Smakuje wyśmienicie !
Napisz opinięZapisz przepisDrukuj
Czas gotowania1 hr 30 min
Składniki
2 litry zimnej wody
1/4 kurczaka lub 2 duże udka
kawałek mięsa, około 300g ( może być wolowina lub kawalek wieprzowiny z kością)
1 duża cebula
1/4 selera,
1 pietruszka
3 marchewki
1 łodyga selera naciowego
1 mały por
3 ziemniaki
3 listki laurowe, 4 ziela angielskie
100 g kaszy pęczak lub jęczmiennej
odrobina lubczyku ( opcjonalnie)
sól,pieprz
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
opcjonalnie: łyżeczka masla i szczypiorek
Sposób przyrządzenia
Włoszczyznę kroimy w niewielką kostkę lub małe kawałki.
Do dużego garnka wlewamy zimną wodę, dodać kurczaka oraz mięso nastepnie nalezy całośc zagotować i odszumować. Po 10 minutach zmniejszamy ogień i gotujemy kolejne 10 minut.
Dodajemy upaloną nad palnikiem cebule w całości oraz ziele angielskie ,liść laurowy i kilka ziaren pieprzu.Doprawiamy solą.
Nastepnie dodajemy pokrojone warzywa i odrobinę lubczyku.Całość gotujemy na małym ogniu 20 minut co jakiś czas mieszając.
Obrane i umyte ziemniaki kroimyw niewielką kostkę i dodajemy do zupy. Po 10 minj dodajemy kaszę co chwilę mieszając, aby kasza nie przywarła do dna garnka. Gotujemy do miękkości ziemniaków i kaszy przez około 20 minut.
Odstawiamy z ognia ii nasz krupnik gotowy !
Smacznego !!
Porada
Po dodaniu kaszy zupę można podbić mała łyżeczką masła.
Nie żałujmy pieprzu !! Dobry krupnik musi być lekko "pieprzny".
Zupę można posypać posiekaną natkę pietruszki lub szczypiorkiem, ale ostrożnie, bo bardzo zmieniają jej smak.
W sezonie cukiniowym warto wykorzystać te pyszne i wartościowe warzywo, u mni...
Odsłon: 270
Pyszny i puszysty sernik na kruchym cieście z polewą czekoladową idealny na r...
Odsłon: 294
Makaron z mięsem i sosem pomidorowym to doskonała propozycja na szybki, smacz...
Odsłon: 125
Pyszne pierogi z jabłkowo serowym nadzieniem z dodatkiem cynamonu polane prze...
Odsłon: 229
Pyszne szybkie i lekkie danie obiadowe naleśniki z białym serem i jabłkami pr...
Odsłon: 975
Pyszna, zdrowa i lekka sałatka z pomidorów, cebuli i szczypiorku.Warzywa poch...
Odsłon: 2586
W sezonie cukiniowym warto wykorzystać te pyszne i wartościowe warzywo, u mni...
Odsłon: 270
Pyszny i puszysty sernik na kruchym cieście z polewą czekoladową idealny na r...
Odsłon: 294
Makaron z mięsem i sosem pomidorowym to doskonała propozycja na szybki, smacz...
Odsłon: 125
Pyszne pierogi z jabłkowo serowym nadzieniem z dodatkiem cynamonu polane prze...
Odsłon: 229
Pyszne szybkie i lekkie danie obiadowe naleśniki z białym serem i jabłkami pr...
Odsłon: 975
Pyszna, zdrowa i lekka sałatka z pomidorów, cebuli i szczypiorku.Warzywa poch...
Odsłon: 2586
Składniki
Krupnik tradycyjny Ilość porcji 8 Tradycyjna pyszna polska zupa, czyli krupnik. Klasyka naszej kuchni.Jest bardzo pozywny i smaczny. Jeśli chodzi o rodzaj kaszy, to do krupniku używam kaszy pęczak lub jęczmiennej. Sekretem dobrego krupniku jest odpowiednio przygotowana baza czyli dobry wywar mięsny. Krupnik radzę przed podaniem posypać świeżą natką pietruszki.Smakuje wyśmienicie ! Napisz opinięZapisz przepisDrukuj Czas gotowania1 hr 30 min Składniki 2 litry zimnej wody 1/4 kurczaka lub 2 duże udka kawałek mięsa, około 300g ( może być wolowina lub kawalek wieprzowiny z kością) 1 duża cebula 1/4 selera, 1 pietruszka 3 marchewki 1 łodyga selera naciowego 1 mały por 3 ziemniaki 3 listki laurowe, 4 ziela angielskie 100 g kaszy pęczak lub jęczmiennej odrobina lubczyku ( opcjonalnie) sól,pieprz 1 łyżka posiekanej natki pietruszki opcjonalnie: łyżeczka masla i szczypiorek Sposób przyrządzenia Włoszczyznę kroimy w niewielką kostkę lub małe kawałki. Do dużego garnka wlewamy zimną wodę, dodać kurczaka oraz mięso nastepnie nalezy całośc zagotować i odszumować. Po 10 minutach zmniejszamy ogień i gotujemy kolejne 10 minut. Dodajemy upaloną nad palnikiem cebule w całości oraz ziele angielskie ,liść laurowy i kilka ziaren pieprzu.Doprawiamy solą. Nastepnie dodajemy pokrojone warzywa i odrobinę lubczyku.Całość gotujemy na małym ogniu 20 minut co jakiś czas mieszając. Obrane i umyte ziemniaki kroimyw niewielką kostkę i dodajemy do zupy. Po 10 minj dodajemy kaszę co chwilę mieszając, aby kasza nie przywarła do dna garnka. Gotujemy do miękkości ziemniaków i kaszy przez około 20 minut. Odstawiamy z ognia ii nasz krupnik gotowy ! Smacznego !! Porada Po dodaniu kaszy zupę można podbić mała łyżeczką masła. Nie żałujmy pieprzu !! Dobry krupnik musi być lekko "pieprzny". Zupę można posypać posiekaną natkę pietruszki lub szczypiorkiem, ale ostrożnie, bo bardzo zmieniają jej smak.
Przepisy Zupy
Zupy
Zupa minestrone
Zupy
Zupa pomidorowa
Zupy
Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym
Zupy
Pomidorowa Magdy Gessler
Zupa minestrone
Minestrone to prawdziwie włoska potrawa, w której nie brakuje warzyw i aromat...
Odsłon: 7901
Zupa pomidorowa
Pyszna aromatyczna zupa na podsmażanych na maśle pomidorach
Odsłon: 136