Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rosół z kaczki to smak, który kojarzę z beztroskimi latami dzieciństwa i odświętnymi obiadami u babci Irenki. Podczas ważnych świąt i uroczystości rodzinnych babcia Irenka przygotowała rosół z kaczki. Wykorzystywała do niego cały korpus oraz skrzydełka. Do tego mnóstwo warzyw. Rosół ugotowany według tego przepisu jest niezwykle treściwy, ma piękny złoty kolor i nie potrzebuje żadnych kostek rosołowych, ani przypraw do rosołu naszpikowanych sztucznymi dodatkami.
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 138
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 361
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 138
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 361
Składniki
Korpus i skrzydełka z kaczki opłucz i oczyść, następnie przełóż do garnka o pojemności 5 l i zalej zimną wodą do 3/4 wysokości. Mięso gotuj na średnim ogniu. W trakcie gotowania z góry zdejmuj szumowinę. Pilnuj, żeby szumowina się nie zagotowała.
Marchewki, pietruszki i selera obierz. Kapustę, pora i zieleninę opłucz. Cebulę obierz z brązowych łupin i opal nad ogniem/kuchenką gazową.
Po około 40 minutach gotowania mięsa do wywaru dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Następnie dorzuć pietruszki, selera, pora, marchewki i opaloną cebulę. Rosół gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około godzinę.
Po tym czasie do rosołu dodaj kapustę, opłukany lubczyk i natkę pietruszki. Rosół dopraw solą i pieprzem. Zupę gotuj przez kolejne 30 minut.
Ugotowany rosół przecedź przez sito do czystego garnka. Dodaj pokrojoną w plasterki marchewkę.
Gotowy rosół z kaczki serwuj z makaronem. Smacznego!