Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepisów na rosoły jest tyle, ile pań domu. Dla części rosół to tylko wywar na mięsie i warzywach korzeniowych, część dodaje ziele angielskie i liście laurowe. Ja proponuję bardzo aromatyczny rosół z dodatkiem ziół - lubczyku i kocanki włoskiej (zwanej też włoską maggi)
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8127
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1172
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9896
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4538
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 557
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8127
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1172
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9896
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4538
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 557
Składniki
Do rosołu dodałam 2 aromatyczne zioła - lubczyk (na zdjęciu podpisany po lewej) i kocankę włoską (na zdjęciu z tyłu, długie jasne łodygi). Nadają ciekawego aromatu, kojarzącego się z maggi.
Przy gotowaniu rosołu w szybkowarze warto korzystać z dołączonego koszyczka - dzięki temu wyciągniemy mięso, warzywa i zioła, pozostawiając sam wywar. Do koszyczka wkładamy mięso, obrane lub wyszorowane warzywa, zioła, liście laurowe, ziele angielskie, przyprawy. Całość zalewamy wodą, aby kurczak był przykryty. Mam 5 litrowy szybkowar, nalałam około 3 litry wody. Szybkowar zamykamy szczelnie i gotujemy, aż złapie ciśnienie. Od tego momentu gotujemy około 40 minut na bardzo małym ogniu. Schładzamy garnek - najlepiej bardzo delikatnie przenieść go do zlewu i z góry polać zimną wodą. Kiedy temperatura spadnie możemy uchylić zawór i otworzyć pokrywkę. Wyciągamy koszyczek z mięsem i warzywami. Marchewkę można pokroić w plasterki i dodać z powrotem do rosołu. Rosół doprawiamy do smaku. Podajemy z makaronem. Przed podaniem można posypać jeszcze pietruszką.