Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepisów na rosoły jest tyle, ile pań domu. Dla części rosół to tylko wywar na mięsie i warzywach korzeniowych, część dodaje ziele angielskie i liście laurowe. Ja proponuję bardzo aromatyczny rosół z dodatkiem ziół - lubczyku i kocanki włoskiej (zwanej też włoską maggi)
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 742
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5421
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9238
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 131
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 94
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 742
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5421
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9238
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 131
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 94
Składniki
Do rosołu dodałam 2 aromatyczne zioła - lubczyk (na zdjęciu podpisany po lewej) i kocankę włoską (na zdjęciu z tyłu, długie jasne łodygi). Nadają ciekawego aromatu, kojarzącego się z maggi.
Przy gotowaniu rosołu w szybkowarze warto korzystać z dołączonego koszyczka - dzięki temu wyciągniemy mięso, warzywa i zioła, pozostawiając sam wywar. Do koszyczka wkładamy mięso, obrane lub wyszorowane warzywa, zioła, liście laurowe, ziele angielskie, przyprawy. Całość zalewamy wodą, aby kurczak był przykryty. Mam 5 litrowy szybkowar, nalałam około 3 litry wody. Szybkowar zamykamy szczelnie i gotujemy, aż złapie ciśnienie. Od tego momentu gotujemy około 40 minut na bardzo małym ogniu. Schładzamy garnek - najlepiej bardzo delikatnie przenieść go do zlewu i z góry polać zimną wodą. Kiedy temperatura spadnie możemy uchylić zawór i otworzyć pokrywkę. Wyciągamy koszyczek z mięsem i warzywami. Marchewkę można pokroić w plasterki i dodać z powrotem do rosołu. Rosół doprawiamy do smaku. Podajemy z makaronem. Przed podaniem można posypać jeszcze pietruszką.