Do góry

Zupy Przepis na:

Tajska zupa z krewetkami i pieczarkami

Tajska zupa z krewetkami i pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 226 Ocena: 2612

Dodano:

Odsłon: 1360

Prosta i szybka w przygotowaniu tajska zupa z krewetkami i pieczarkami i dużą ilością mleczka kokosowego. PRzepis można potraktować jako bazę i eksperymentowac ze składnikami ( no kurczak zamiast krewetek, szpinak zamias t pak choi)

Składniki

  • 2 puszki mleka kokosowego ( po 400 ml)
  • 1,2 litra wywaru warzywnego albo z kurczaka
  • pałka trawy cytrynowej
  • 3 listki limonki kaffir 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 300 g pieczarek
  • 2 kapusty pak choi ( albo 150 g szpinaku)
  • 200 g krewetek
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • sok z 1 limonki
  • do podania
  • makaron ryżowy albo soba
  • liście kolendry
  • olej/oliwa z dodatkiem z chilli albo jedna posiekana papryczka
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę pokroić w plasterki, czosnek roznieść nożem.
    Mleko kokosowe wlać do garnka wraz z rosołkiem, dodać trawę cytrynową, liście limonki, cebulę i czosnek – gotować 20 minut.
    Pieczarki umyć i pokroić w plasterki, kapustę obrać z listków.

  2. Zupę przecedzić na sitku albo wyjąć z niej wszystko za pomocą durszlaka, pozostawiając sam płyn.
    Do płynu dodać pieczarki i kapustę ( szpinak), gotować 5 minut.
    Dodać krewetki i gotować kolejne 5 minut.
    Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
    Na koniec dodać sos sojowy, rybny, cukier i sok z limonki.
    Podawać z makaronem, posypane kolendrą i polane sosem chilli/posypane pokrojonym chilli.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń