Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dużo dobrego słyszałam i czytałam o rosole z pieczonych warzyw. Owszem, jest bardzo smaczny, pachnie przepięknie, do tego ma cudowny, głęboki kolor. Oczywiście różni się od typowego rosołu na mięsie i kościach, jednak nie na minus. Sam rosół jest tak prosty w przygotowaniu i tak szybki, że naprawdę warto go wypróbować :) Sprawdzi się również na diecie Dąbrowskiej - jest 100% wegański, zawiera same dozwolone warzywa i nie ma ani grama tłuszczu :)
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22386
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14220
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4416
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43422
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 550
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 498
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22386
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14220
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4416
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43422
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 550
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 498
Składniki
W naczyniu żaroodpornym umieszczamy pokrojone warzywa. Oprószamy je solą, pieprzem, czerwoną papryką i obtaczamy w przyprawach. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy około 40 minut.
W garnku umieszczamy opieczone warzywa i liście kapusty. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach i trochę soli. Ja cebulę włożyłam do sakiewki z gazy, żeby nie odcedzać później rosołu. Zalewamy około 3l zimnej wody i na niewielkim ogniu gotujemy około 50min do 1h.
W międzyczasie przygotowujemy makaron z cukinii - cukinię kroimy wzdłuż na cienkie plasterki - dobrze się tu sprawdza obieraczka do warzyw. Każdy z plastrów kroimy w cienkie nitki o dowolnej długości.
Gotowy makaron wrzucamy na osolony wrzątek na dosłownie dwie minutki. Następnie odlewamy i od razu wrzucamy do lodowatej wody, żeby przerwać proces gotowania. Odcedzamy jeszcze raz i mamy gotowy makaron :)
Z rosołu wyjmujemy warzywa. Jeśli trzeba, dolewamy odrobinę wody. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy na gorąco z makaronem z cukinii, można posypać natką pietruszki :) Smacznego!!!!