Do góry

Zupy Przepis na:

Wegański rosół z pieczonych warzyw z makaronem z cukinii

Wegański rosół z pieczonych warzyw z makaronem z cukinii

Autor:

Przepisów i artykułów: 149 Ocena: 2373

Dodano:

Odsłon: 9185

Dużo dobrego słyszałam i czytałam o rosole z pieczonych warzyw. Owszem, jest bardzo smaczny, pachnie przepięknie, do tego ma cudowny, głęboki kolor. Oczywiście różni się od typowego rosołu na mięsie i kościach, jednak nie na minus. Sam rosół jest tak prosty w przygotowaniu i tak szybki, że naprawdę warto go wypróbować :) Sprawdzi się również na diecie Dąbrowskiej - jest 100% wegański, zawiera same dozwolone warzywa i nie ma ani grama tłuszczu :)

Składniki

  • 4-5 marchewek
  • 1 dużą lub 2 mniejsze pietruszki
  • kilka kawałków selera
  • 2-3 ząbki czosnku (pomiń jeśli nie lubisz)
  • 1 duża lub 2 mniejsze cebule
  • sól, pieprz
  • słodka czerwona papryka
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • 2-3 liście laurowe
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • kilka liści kapusty (ja użyłam pekińskiej)
  • cukinia
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Wegański rosół z pieczonych warzyw z makaronem z cukinii

Przygotowanie

  1. W naczyniu żaroodpornym umieszczamy pokrojone warzywa. Oprószamy je solą, pieprzem, czerwoną papryką i obtaczamy w przyprawach.
    Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy około 40 minut.

  2. W garnku umieszczamy opieczone warzywa i liście kapusty. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach i trochę soli. Ja cebulę włożyłam do sakiewki z gazy, żeby nie odcedzać później rosołu.
    Zalewamy około 3l zimnej wody i na niewielkim ogniu gotujemy około 50min do 1h.

  3. W międzyczasie przygotowujemy makaron z cukinii - cukinię kroimy wzdłuż na cienkie plasterki - dobrze się tu sprawdza obieraczka do warzyw.
    Każdy z plastrów kroimy w cienkie nitki o dowolnej długości.

  4. Gotowy makaron wrzucamy na osolony wrzątek na dosłownie dwie minutki.
    Następnie odlewamy i od razu wrzucamy do lodowatej wody, żeby przerwać proces gotowania.
    Odcedzamy jeszcze raz i mamy gotowy makaron :)

  5. Z rosołu wyjmujemy warzywa. Jeśli trzeba, dolewamy odrobinę wody. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Podajemy na gorąco z makaronem z cukinii, można posypać natką pietruszki :)


    Smacznego!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń