Do góry

Zupy Przepis na:

Zakwas na żurek

Zakwas na żurek

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 887

Dodano:

Odsłon: 9931

Zakwas na żurek nastawiony! za 3-5 dni można będzie go schować do lodówki, by na Wielkanoc ugotować najlepszy domowy żurek - gęsty, aromatyczny, doprawiony, z jakiem i kiełbaską... Już nie mogę się doczekać:) Zakwas najlepiej robić w kamionce, ale nadaje się również słoik, naczynie trzeba wyparzyć przed zalaniem zakwasu.

Składniki

  • 5 łyżek mąki żytniej pełnoziarnistej lub żurkowej
  • 700ml przegotowanej letniej wody
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sucha piętka żytniego chleba (bez polepszaczy, na zakwasie)
5-6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zakwas na żurek

Przygotowanie

  1. W słoiku wymieszać mąkę z wodą, dodać ziele, obrany czosnek i liście,wrzucić kromkę chleba, słoik zawiązać gazą i pozostawić na blacie kuchennym na ok 3-5 dni (nie na słońcu). Ukiszony zakwas powinien mieć charakterystyczny zapach i kwaśny smak.
    Słoik zakręcić, przechowywać w lodówce do 2 tygodni (dłużej nie próbowałam).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń