Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna jesienna zupa dyniowa, do której nie potrzebujesz blendera ;)
Garnek, łyżka, nóż
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2413
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4563
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1644
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 503
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2413
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4563
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1644
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 503
Składniki
1. Rozkrój i wydrąż dynię. Pokrój ją wzdłuż na kawałki (takie łódeczki). Następnie ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy kawałek posmaruj oliwą z oliwek, także od spodu w miejscu styku z blachą. Posyp obficie solą oraz słodką papryką i włóż do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 1 godzinę. Dynia musi być bardzo miękka. Gdy kawałki w kształcie łódeczek zaczną się rozkładać na płasko, wtedy dynia jest dobrze upieczona. 2. W czasie pieczenia dyni przygotuj resztę warzyw - obierz i przekrój wzdłuż na pół marchewki, czosnek i cebulę. 3. Gdy dynia się upiecze wyjmij ją z piekarnika, przełóż na talerz i odstaw do przestudzenia. W tym czasie włóż do piekarnika resztę warzyw na około 20min. (też 170°C). 4. Po tym czasie wyjmij warzywa z piekarnika i na chwilę odstaw. W tym czasie przygotuj dynię - delikatnie oddzielaj miąższ od skórki dyni i wrzucaj go do garnka (skórka powinna sama łatwo odchodzić, a jeśli nie, to użyj do tego łyżki). 5. Gdy cały miąższ jest już w garnku to zacznij rozgniatać go łyżką, tak aby powstało gładkie puree. 6. Włóż do garnka także upieczone warzywa, suszone grzyby, natkę pietruszki, kawałek imbiru i zalej wszystko około 1,5 l goracej/wrzącej wody (możesz dodać więcej lub mniej wody w zależności, czy wolisz bardziej gęstą czy rzadszą zupę). 7. Gotuj całość około 30 min i w tym czasie dodaj wyżej wymienione przyprawy (możesz dodać też inne, takie jakie lubisz). Dodawaj soli po trochu, za każdym razem próbując zupę. 8. Gotowe, smacznego!