Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna jesienna zupa dyniowa, do której nie potrzebujesz blendera ;)
Garnek, łyżka, nóż
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5418
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1780
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5333
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1833
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5418
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1780
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5333
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1833
Składniki
1. Rozkrój i wydrąż dynię. Pokrój ją wzdłuż na kawałki (takie łódeczki). Następnie ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy kawałek posmaruj oliwą z oliwek, także od spodu w miejscu styku z blachą. Posyp obficie solą oraz słodką papryką i włóż do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 1 godzinę. Dynia musi być bardzo miękka. Gdy kawałki w kształcie łódeczek zaczną się rozkładać na płasko, wtedy dynia jest dobrze upieczona. 2. W czasie pieczenia dyni przygotuj resztę warzyw - obierz i przekrój wzdłuż na pół marchewki, czosnek i cebulę. 3. Gdy dynia się upiecze wyjmij ją z piekarnika, przełóż na talerz i odstaw do przestudzenia. W tym czasie włóż do piekarnika resztę warzyw na około 20min. (też 170°C). 4. Po tym czasie wyjmij warzywa z piekarnika i na chwilę odstaw. W tym czasie przygotuj dynię - delikatnie oddzielaj miąższ od skórki dyni i wrzucaj go do garnka (skórka powinna sama łatwo odchodzić, a jeśli nie, to użyj do tego łyżki). 5. Gdy cały miąższ jest już w garnku to zacznij rozgniatać go łyżką, tak aby powstało gładkie puree. 6. Włóż do garnka także upieczone warzywa, suszone grzyby, natkę pietruszki, kawałek imbiru i zalej wszystko około 1,5 l goracej/wrzącej wody (możesz dodać więcej lub mniej wody w zależności, czy wolisz bardziej gęstą czy rzadszą zupę). 7. Gotuj całość około 30 min i w tym czasie dodaj wyżej wymienione przyprawy (możesz dodać też inne, takie jakie lubisz). Dodawaj soli po trochu, za każdym razem próbując zupę. 8. Gotowe, smacznego!