Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa fasolowa Ewy Wachowicz to ciekawa i wyrazista propozycja na pierwsze danie. Charakteryzuje się bogatym i mocnym smakiem wywaru na kościach i żeberkach. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom warzyw strączkowych.
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 3
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 115
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 183
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 3
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 115
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 183
Składniki
Fasolę zalej wodą i trzymaj przez co najmniej 12 godzin. Po tym czasie opłucz ją i odcedź. Żeberka lub kości oraz fasolę włóż do garnka. Zalej wodą tak, by lekko przykrywała składniki. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj przez ok. 1 godzinę, pilnując, by zawartość garnka zawsze była przykryta wodą.
Ziemniaki, pietruszkę i seler obierz, a następnie pokrój w kostce. Ugotuj w litrze wody, w osobnym garnku do miękkości warzyw. Dodaj majeranek i czosnek przeciśnięty przez praskę. Połącz ze sobą oba wywary.
Boczek pokrój w paseczki lub kostkę. Usmaż na patelni do całkowitego wytopienia tłuszczu. Dodaj cebulę pokrojoną w kostkę i smaż razem do zezłocenia. Dodaj łyżkę mąki i dobrze ją rozprowadź, tworząc zasmażkę.
Na patelnię z gotową zasmażką wlewać po 1 łyżce zupy, cały czas mieszając, by nie zrobiły się grudki. Kiedy mąka będzie już dobrze rozprowadzona w kilku łyżkach, przelej zawartość patelni do garnka. Dobrze wymieszaj i zagotuj. Zupę fasolową podawaj z podpiekanym pieczywem, udekorowaną liśćmi natki pietruszki.