Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa fasolowa Ewy Wachowicz to ciekawa i wyrazista propozycja na pierwsze danie. Charakteryzuje się bogatym i mocnym smakiem wywaru na kościach i żeberkach. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom warzyw strączkowych.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3782
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 623
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3815
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 387
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 716
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3782
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 623
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3815
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 387
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 716
Składniki
Fasolę zalej wodą i trzymaj przez co najmniej 12 godzin. Po tym czasie opłucz ją i odcedź. Żeberka lub kości oraz fasolę włóż do garnka. Zalej wodą tak, by lekko przykrywała składniki. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj przez ok. 1 godzinę, pilnując, by zawartość garnka zawsze była przykryta wodą.
Ziemniaki, pietruszkę i seler obierz, a następnie pokrój w kostce. Ugotuj w litrze wody, w osobnym garnku do miękkości warzyw. Dodaj majeranek i czosnek przeciśnięty przez praskę. Połącz ze sobą oba wywary.
Boczek pokrój w paseczki lub kostkę. Usmaż na patelni do całkowitego wytopienia tłuszczu. Dodaj cebulę pokrojoną w kostkę i smaż razem do zezłocenia. Dodaj łyżkę mąki i dobrze ją rozprowadź, tworząc zasmażkę.
Na patelnię z gotową zasmażką wlewać po 1 łyżce zupy, cały czas mieszając, by nie zrobiły się grudki. Kiedy mąka będzie już dobrze rozprowadzona w kilku łyżkach, przelej zawartość patelni do garnka. Dobrze wymieszaj i zagotuj. Zupę fasolową podawaj z podpiekanym pieczywem, udekorowaną liśćmi natki pietruszki.