Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa fasolowa ugotowana na ogonach wieprzowych i wędzonce. Do ugotowania zupy nie używamy soli, gdyż zawarta sól w wędzonce i paście rosołowej jest wystarczająco na tyle, że zupy nie potrzeba dosalać.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 179
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 179
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Składniki
Fasolę wsypujemy do miski i zalewamy zimną wodą, moczymy około 2 godzin.
W między czasie gotujemy wymyte ogony wieprzowe.
Smażymy boczek wędzony z cebulą, marchwią i pietruszką.
Ogony gotujemy około 1 godziny, do miękkości mięsa. Ugotowane ogony studzimy i ostudzone obieramy z mięsa, rozdrabniamy.
Do osobnego garnka wlewamy 2 litry wywaru z gotowanych ogonów i w tym nie solonym wywarze gotujemy wymoczoną fasolę do momentu aż będzie miękka,około 60-90 minut, zależy od gatunku fasoli.
Gdy fasola będzie już mięknięć dodajemy smażony boczek z warzywami, rozdrobnione mięso z ogonów i pokrojone w kostkę ziemniaki, doprawiamy pastą rosołową i przyprawą do fasoli.
Gotujemy do miękkości ziemniaków i marchwi. 20 minut przed końcem gotowania dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i lubczyk. Możemy w razie potrzeby dodać troszkę majeranku suszonego.
Smacznego!!!