Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa flaczki wołowe

Zupa flaczki wołowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 1097 Ocena: 7566

Dodano:

Odsłon: 281

Dla niektórych to rarytas lecz dla większości najgorsze zło, my jednak uwielbiamy

Składniki

  • 1 kg flaków wołowych krojonych elbląskich,
  • 790 g zestawu wołowego rosołowego,
  • 1 średnia marchew,
  • 8 ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 duże liście laurowe,
  • 3 łyżki suszonej włoszczyzny,
  • 2 oryginalne kostki magii 4 g każda,
  • 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
  • 5 dużych ząbków czosnku,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 1 opakowanie przyprawy do flaków 16 g
5-6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa flaczki wołowe

Przygotowanie

  1. Do garnka włożyć wypłukaną przygotowaną wołowinę wlać dwa litry wody i dodać marchew pokrojoną dowolnie zagotować, zmniejszyć gaz i gotować na wolnym ogniu do miękkości wołowiny w międzyczasie zdjąć powstałe szumowiny. Kupione flaki dokładnie wypłukać w kilkunastu wodach do czasu aż woda będzie przezroczysta, przelać je na durszlak aby ociekły z wody w której były płukane

  2. W trakcie gotowania dodać ziela angielskie, liście laurowe oraz przyprawę uniwersalną i suszoną włoszczyznę nadal gotując na wolnym ogniu, gdy już wołowina jest miękka wyjąć ją z wywaru do miski aby ostygła a w międzyczasie przełożyć flaczki i gotować do pełnej miękkości. W czasie gotowania się wywaru z flakami pokroić w paski ostygniętą wołowinę i dodać już do miękkich flaków nadal gotując

  3. W czasie gotowania się całości gdy już flaczki są mięciutkie i robi się taka jakby skórka dodać kostki magii zamieszać zagotować wsypać majeranek oraz dodać czosnek przeciśnięty przez praskę a na koniec wsypać przyprawę do flaków ( ja dodaję tylko ta co jest na zdjęciu jak dla mnie najlepsza ). Zagotować przez pięć minut zamieszać, po wszystkim wyłączyć gaz i odstawić

  4. Ugotowane na rosole wołowym flaczki podałam z bułka pszenna bo tak lubimy najbardziej ale każdy może jadać z czym lubi. Słyszałam że ludzie jedzą flaczki nawet z ziemniakami ja jakoś nie mam odwagi tak spróbować, często też robię flaczki zapalane lub z koncentratem pomidorowym jednak klasyczne najlepsze

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń