Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa gołąbkowa

Zupa gołąbkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 281 Ocena: 3214

Dodano:

Odsłon: 7474

Pomidorowo- kapuściana zupa z klopsikami i ryżem. Wszystkie składniki i smak jak w gołabkach, tylko mniej pracy:)

Składniki

  • 1/4 główki białej kapusty
  • 2 łyżki oleju
  • 2 litry wywaru warzywnego ( albo mięsnego)
  • 2 marchewki (można użyć wcześniej ugotowanej z wywaru
  • 100 g ryżu ( najlepiej w torebce)
  • mała puszka przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz do smaku
  • KLOPSIKI
  • 500 g mięsa mielonego ( wołowo-wieprzowe)
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • pół pęczka natki pietruszki - posiekana
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa gołąbkowa

Przygotowanie

  1. Kapustę drobno posiekać.
    W garnku rozgrzać olej i podsmażyć lekko kapustę ( ok 5 minut).
    Zalać ją rosołkiem (zostawić 1 szklankę).
    Jak używacie surowej marchewki to obrać ją i pokroić w ćwiartki, wrzucić do zupy.
    Gotować ok 20 minut.

  2. W tym czasie ugotować w wodzie ryż - gotować go 2-3 minuty krócej niż w instrukcji na opakowaniu, żeby był lekko twardawy. Ugotowany ryż przepłukać zimną wodą (w torebce).

  3. Cebulkę drobno posiekać i lekko podsmażyć.
    Wszystkie składniki klopsików (wraz z cebulką) wymieszać dokładnie w misce a potem uformować małe pulpeciki.
    Pulpeciki lekko przesmażyć na oleju ( można je też ugotować bezpośrednio w zupie).

  4. Marchewkę wyjąć z zupy - wrzucić do blendera razem z przecierem pomidorowymi pozostałym rosołkiem - całość zmiksować i potem wlać do zupy.
    Dodać pulpeciki, podgotować 5 minut, na koniec dodać ryż i całość doprawić solą i pieprzem.
    Zupa jest najlepsza następnego dnia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kasia882 05 listopada 2018 Nazwa przyciągająca. Bardzo podoba mi soe pomysl

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ekonto 21 stycznia 2018 Ja robię podobnie, ale przy mniejszym nakładzie pracy. Przyrządzam mięso jak na kotlety mielone, lecz bez jajka. Formuję kulki i warstwowo przekładam z grubo pokrojoną kapustą. Gotuję w wodzie, aż kapusta będzie miękka. Zaprawiam przecierem pomidorowym. Na koniec posypuję obficie majerankiem. Gotowe! Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchniakolorublond 21 stycznia 2018 U mnie ta zupa w życiu nie doczekałaby następnego dnia :))) Leci na listę do wypróbowania, żeby nie to że dziś robię zwykłe gołąbki i domownicy już się napalili, dziś na pewno zrobiłabym tę zupę <3 Pozdrawiam <3

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 18 stycznia 2018 Miodzio, taka miseczka byłaby teraz w sam raz :) Pycha :D Odpowiedzi: 2 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń