Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa grzybowa z grzankami

Zupa grzybowa z grzankami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2446 Ocena: 16430

Dodano:

Odsłon: 554

Kremowa i bardzo smaczna zupa na obiad.

Składniki

  • 10- dag suszonych borowików
  • ¼ selera
  • 1 biała cebula
  • 1-2 marchewki
  • listek laurowy
  • ziele angielskie do smaku
  • czosnek 1 ząbek
  • kostka rosołowa szt. 3
  • sól i pieprz do smaku
  • śmietana 30% 4 łyżki
  • chleb na grzanki
  • zielenina
  • mąka 1 łyżka
  • masło do smażenia
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Zupa grzybowa z grzankami

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Grzyby zalać dwoma litrami wody i moczyć przez godzinę. Następnie grzyby gotować w tej samej wodzie przez 40 minut i odcedzić, pokroić i odstawić, a wywar zostawić na zupę. Warzywa pokroić w kostkę i przysmażyć na maśle. Wywar grzybowy zagotować, dodać przysmażone warzywa, pokrojone grzyby, listek laurowy, ziele angielskie, kostki rosołowe i gotować do miękkości warzyw. Po czym dodać przyprawy do smaku, zmiażdżony czosnek, chwilę podgotować, zagęścić mąka wymieszaną w odrobinie wody, zagotować, zdjąć z ognia, wlać śmietanę i posypać zieleniną, podawać z grzankami.
    Przygotowanie grzanek:
    Chleb pokroić w kostkę, wstawić do piekarnika, włączyć termo obieg i zapiec na złoty kolor.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń